Blog, közéleti és tudományos témákról.

Közepes Blog

Közepes Blog

A finnugorizálás nézőpontjai

2019. február 07. - Közepes Blog

Tegnap egy napon sikerült kiszúrnom két nagyon is különböző cikket, ami a magyarok őstörténetével és a nyelvével foglalkozik. Az egyik az indexen jelent meg, egy interjú Sudár Balázs történésszel, az MTA kutatójával. A másik egy véleménycikk Czakó Gábor írótól, ez pedig a Magyar Hírlapban szerepelt, mind nyomtatott, mind online formában. Korábbi tapasztalatok alapján valószínűleg sokan sejtik, hogy melyik cikkben nagyjából mi lehet, és akár el is döntik előre, hogy melyikkel fognak jobban egyetérteni. Sokan az indexeset, sokan a magyar hírlaposat fogják preferálni, előre is, és talán olvasás után is. Mégiscsak írnék azonban erről néhány gondolatot.

A magyar őstörténet és a nyelvünk eredete aktívan foglalkoztatta és foglalkoztatja ma is mind a tudósokat, mind a közvéleményt. És ez az egyik olyan klasszikus terület, klasszikus téma, amibe valahogy mindig belecsempésződik egy kis politika, egy kis világnézet. Egy matematikai sejtés bizonyításánál nem igazán merül fel a politikai hovatartozás kérdése: a sejtésről meg kell állapítani, hogy igaz, vagy nem, és kész. Elvileg a történettudomány is lehetne ilyen, vagy ilyennek kellene lennie, azonban itt a megismerés lehetőségei sokkal korlátozottabbak. Gondolkodni nem elég, új kísérleteket alkotni nem lehet, tárgyi emlékeket és bizonyítékokat találni nehéz, így hát sokkal kevesebbet lehet tudni. A laikusok egy részét pedig érzelmi kapcsolat köti ehhez a kérdéshez. Nem a kutatáshoz magához, hanem a végeredményhez.

Van ez a furcsa dolog, hogy bizonyos patrióta érzelműek feltétlenül be akarják bizonyítani, hogy a magyar az nem egy finnugor nyelv, és mi valami magasabb vagy különlegesebb helyről (?) származunk. Ennek különböző szintjei vannak, a szimpla türk elmélettől kezdve a sumér kapcsolatig és a szíriuszi magyarokig sok minden fellelhető. Valamilyen módon jobb érzés lehet magyarnak lenni akkor, ha a nyelvünk nem finnugor. Egy teljesen más vonulata a kérdésnek a genetikai származás, bár ezt mindig összekeverik. Hiába dolgoznak a tudósok folyamatosan az ismeretterjesztésen, ezredszerre is elmagyarázva, hogy a nyelv és a genetikai eredet az független egymástól, a laikusok továbbra is gyakran támadnak ebből az irányból. Könnyebb nekimenni egy olyan állításnak, amit a tudósok nem is mondtak, és amiről minden szakértő tudja, hogy nem igaz.

Az indexen megjelent interjú kifejezetten érdekes olvasmány. Részletes betekintést kaphatunk arról, hogy mik a nyitott kérdések, mit lehet pontosan tudni, és hol van az, ahol csak találgatások zajlanak. Illetve Sudár Balázs közérthető módon elmagyarázza, hogy mik a kutatás módszerei, és mik ebből azok az elemek, amiket az ,,alternatív’’, vagyis laikus, hozzá nem értő, de mindenesetre lelkes emberek nem szoktak használni. Viszonylag részletesen beszél arról is, hogy hogyan szoktak zajlani a találkozások a laikusokkal. És hogy milyen haszna van a kívülről jövő kérdéseknek, kritikáknak. Kiderül, hogy a tudósok számára valóban hasznos a kommunikáció: a laikusok néha valóban rámutatnak az elméletek gyenge pontjaira. Az igaz, hogy a saját új elméleteik felállításához nincs meg a kellően széles tudásuk, de ettől még a kérdéseik hasznosak tudnak lenni.

Ehhez képest ugyanazon a napon megjelent Czakó Gábor író (!) véleménycikke. Ami pedig hozta az összes tipikus jellemzőjét az anti-finnugrista, patrióta, laikus hozzáállásnak. Már az alcím is sokatmondó: ,,A magyar–finnugor nyelvrokonság ügyének alapkérdése az, hogy létezik-e?’’. De aztán az összes szokásos elemet megtaláljuk, például a nagy leleplezést, hogy márpedig biológiailag nem is vagyunk annyira rokonok a finnekkel.

Szomorú ez az eset, és lehet többféle színben is látni. Lehet mondani olyanokat, hogy elitellenesség, tudományellenesség, bizonyos típusú nemzeti érzelműek térnyerése államilag támogatott újságok révén, stb stb. Külön aktualitást nyer az egész ügy azzal, hogy az MTA kutatóintézet hálózatát most akarja átalakítani (sokan úgy látják: szétverni) Palkovics László az ITM élén. Illetve vélhetően ezért is kérték most interjúra Sudár Balázst pont most, ugyanis az előzetesen elérhető információk alapján az MTA társadalomtudományi és bölcsésztudományi intézeteit erősen fogja érinteni az átszervezés, a kutatási és a működési költségek átcsoportosítása, kormányzati kontrollja, az azonos vagy kisebb keretért történő, más intézetekkel és alapítványokkal való versenyeztetés.

Az MTA kutatóintézeteinek ügyében megjelentek már erős nyilatkozatok tudósok, szakmabeliek részéről, FB posztok és interjúk formájában, ezek felsorolására itt nem vállalkozok, jó forrás például az Akadémiai Dolgozók Fórumának FB oldala. És persze a kormányt támogató média is törekszik odatenni a véleményét, mind a nagy elérésű, központi csatornákon, mind a kisebb, támogató szándékú oldalakon. A pestisrácok.hu oldalra publikáló Aristo például leírt már olyat is, hogy ,,Sohasem értettem, hogy például a történeti, vagy filozófiai munkássághoz miért van szükség intézetekre. A történész kutatómunkája mélyen individualista tevékenység. Levéltárakban kell kutakodni, régi irományokat böngészni, majd az így talált eseményeket közzétenni.’'

Ez a két idézett cikk megmutatja, hogy mit várhatunk, és mit kapunk akkor, ha a tudományt egyik lehetőség szerint a tudósokra, másik lehetőség szerint egy politikai szempontok alapján csoportosuló társaságra bízzuk. Lehet választani, kinek melyik szimpatikusabb.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepesblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9914613728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.02.08. 10:37:08

Kevés annál lényegtelenebb kérdést ismerek a világon, mint hogy milyen eredetű a magyar nyelv. Tökéletesen, teljesen mindegy.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 11:00:51

Mindent népet foglalkoztatja a saját múltja. Mi ezzel a gond?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 11:02:16

@Kolompár Magneto:

Gyökértelen liberálisok számára lényegtelen, az embereknek érdekes viszont.

Jakab.gipsz 2019.02.08. 11:03:47

Értelmes kérdéseket feszegetsz.

Következtetés képen, ha megfelelő kérdést teszel fel, a helyes választ, önmagától kipottyan.

A z ellenérdeket felek még, (a mai napig sem), nem tették fel a pontosan megfogalmazott kérdéseket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 11:04:55

"bizonyos patrióta érzelműek feltétlenül be akarják bizonyítani, hogy a magyar az nem egy finnugor nyelv"

Alapvetően az embereket az zavarja, hogy a XIX. századi nyelvészet hat máig, mely a nyelvrokonságot néprokonsággal azonosította. S nyilvánvaló, hogy a magyarok egészen más faj, mint a finnugrok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 11:07:46

A másik gond: a magyarnak nincsenek közeli nyelvrokonai.

A nyelvészet szerint pl. a magyar és a finn rokonsági foka kb. mint az angol és az orosz rokonsága, azaz nagyon távoli, átlagember által nem érzékelhető.

Gandosz 2019.02.08. 11:15:21

Teljes tévedés ez a megközelítés.
Másrészt korábban egyértelműen tudományon kívüli szempontok alapján írták az őstörténetünket, a tudományosság kritériumává (egyetemeken, kutatóintézetekben) és a jövő kutatógenerációi kiválasztási szempontjává a finnugrizmus elfogadását tették, ezt az ördögi kört meg kell végre törni.

Yoss 2019.02.08. 11:33:28

Birka nem közíró, hanem egy agyhalott tahó, aki mindenhez is ért és szereti osztani az észt, noha nyilvánvalóan ő sem állt érte kétszer sorba.

2019.02.08. 11:38:41

@MAXVAL bircaman közíró: érdekes ez egy Bulgáriából trollkodó migráns szájából.

2019.02.08. 11:40:23

@MAXVAL bircaman közíró: tény, hogy ugyanabba a fajba tartozunk, te tudatlan.

Célkereszt 2019.02.08. 11:42:20

A most élő népességben nagyon kis százalékban mutatható ki a honfoglaláskori népesség. Nagy szerencsével a magyar lett az uralkodó nyelv annak ellenére, hogy szláv, germán és román betelepülők népesítették be az országot.
A dolog másik aspektusa, hogy a népben élő vágyálmok, szivárványos laikusok és politikusok véleménye hogy esik latba? Az igazságot keressük vagy inkább szeretünk abba a tükörbe nézni, amiben szépnek látjuk magunkat.

2019.02.08. 11:46:37

@MAXVAL bircaman közíró: ó, dehogynem. És ezzel mindenki tisztában is van, hiába páváskodsz itt minden blogban. Sőt, a langyiságod is mindenkinek tiszta sor. Ugrálhatsz, de ezeket mindenki tudja.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 11:47:15

@MAXVAL bircaman közíró: De vannak közeli nyelvrokonai a magyarnak. A vogul és az osztják, vagy ha úgy jobban tetszik, hanti és manysi.

Pl. a manysi számok 1-7-ig és a 20: akw, kit, húrum, nila, at, khot, szepte; khúsz
Ugyanez hantira nézve: jit, kat, khutem, nyate, wet, khut, tapet; khusz
(A "hét" a magyarban is valószínűleg nem finnugor eredetű).

A manysi nyelvtanról tudok többet, van benne pl. tárgyas ragozás, felszólító jelen idjeű igealak. Csak kétféle múlt idő van, jelen és múlt, akár a magyarban (a "menni fogok" a magyarban későbbi átvétele a germán nyelveknek).
Nincs nyelvtani nem (hímnem, nőnem, semleges nem).
Van irányhármasság.
Van birtokos személyrag+esetrag konstrukció, a birtokos személyrag ki tudja fejezni az egy birtok vagy több birtok fogalmát is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 11:49:05

@Célkereszt:

Ha egy mér meglévő nemzethez csatlakoznak idegenek, akkor szinte mindig az idegenek veszik fel a helyi nyelvet, s nme fordítva.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 11:50:03

@Gandosz: Tökéletesen látszik, hogy nem érted, hogy miről van szó.
Az őstörténet egy dolog.
A nyelvrokonság egy másik dolog.
Tehát ez a mondat:
"Másrészt korábban egyértelműen tudományon kívüli szempontok alapján írták az őstörténetünket, a tudományosság kritériumává (egyetemeken, kutatóintézetekben) és a jövő kutatógenerációi kiválasztási szempontjává a finnugrizmus elfogadását tették"

Fogalmilag értelmetlen hülyeség.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 11:51:52

@MAXVAL bircaman közíró: Hú, ez nem ilyen egyszerű, hogy mikor ki veszi fel a kinek a nyelvét. Ha csatlakoznak, akkor igen, ha hódítanak, akkor nem. Sokszor összekeveredik a két nyelv, de olyan is van, hogy a hódítók nyelvét veszi fel a meghódított népesség, de ez a nyelv megváltozik, pl. mert olyan hangok vannak benne, amiket a meghódított népség nem tud kimondani.

Ésszelteli 2019.02.08. 11:57:37

Igen én is olvastam a Sudár interjút és nem értem miért kell bizonyos álláspontokat leostobázni egy tudós részéről.Én azt gondoltam, hogy nagyobb szerénységre kötelez a tudás de látom nincs ez így, bizonyos körökben.Miért ne lehetne más valóság mint a finnugor amit 1821-ben talált ki nekünk a Habsburg-ház, mert így gondolta könnyebb lesz a gyarmatosításunk, ez érthető de ne a valóság volt, nem is találtak magyar nyelvészeket ezért kellett német nyelvészeket hozni,akik magyarosították a nevüket. Ez egy ideológia volt, de sok tudományos köntöst húztak rá már-már igaznak is tűnhetett, ha semmilyen forrást nem nézünk meg, hanem nyelvi hókusz-pókuszban gondolkodunk. Természetesen a Kádári éra sem kedvezett a történeti valóság kibontására hiszen pontosan tudjuk,hogy 20 tartótiszt ült az Akadémiába.....Szóval semmi baj ha most már utána nézel a forrásoknak és nem szelektíven válogatott negatívnál, negatívabb források alapján amiben emberevők is lehetünk.....
Valóban van hasonlóság a fin és a magyar nyelvben de olyan nyelv is van amivel még nagyobb a hasonlóság csak már nem beszélik, ezt pedig nem én találtam, ki hanem külföldi nyelvészek írják le...Úgyhogy ideje már lassan a valóságot is leírni mert az igazság szabaddá tesz.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 12:00:08

szkita hun magyar
igy tudta mindenki. es ennek pont az ellenkezojere nincs bizonyíték. hiaba sziriuszozol itt bmeg. minden forras a fenti szkita hun magyar leszarmazasi vonalat igazolja.

Célkereszt 2019.02.08. 12:02:09

@MAXVAL bircaman közíró: Nem feltétlenül a betelepülő veszi át a nyelvet. Ez szerintem attól függ, hogy a betelepülő egy tömböt alkot-e, vagy a korábbi nép között szórványba van. Például Felvidékre, vagy Erdélybe költöző népek hatalmas lakatlan területet tudtak elfoglalni, sőt ezzel a kisebbségbe került magyarokat is asszimilálni.

Célkereszt 2019.02.08. 12:05:20

@Ésszelteli: Jó lenne hivatzkozásokat is megadnod. A levegőbe én is tudok beszélni.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 12:06:35

@Ésszelteli: Ne is haragudj, de az, hogy te a saját állításod szerint nem nyelvészként valahol valamit olvastál, amit valahogy értettél a hitednek/meggyőződésednek megfelelően, ez távol áll a tudományos hitelesség fogalmától.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 12:08:22

@FILTOL: Megtennéd, hogy definiálod, hogy kik azok a szkíták?

midnightcoder2 2019.02.08. 12:08:37

Szerintem mindenkinek jobb lenne, ha egész európában mindenhol csak angolul beszélnének, a mi minek a nyelvrokona dolog pedig megmaradna pár bölcsész játékának két hamburger eladása között.

nookedli 2019.02.08. 12:09:07

A japán és az őslakos amerikai őslakosok hasonló nyelvet és rovás írást használtak mint a magyarok. Ősidőkbe visszamenve leletek bizonyítják, hogy az ősi suméroktól származunk, mind nyelvben és írásban egyezőséget találtak. Rengeteg pénzt költöttek arra (szándékosan kisbetűvel) mária teréziától kezdve orbánig bezárólag az uralkodó rezsimek, hogy az igazság ne terjedjen el, mert amely népnek van múltja és büszke rá, azt nem lehet rabigába hajtani. Más országokban pontosan tudják, hogy így igaz amit leírtam, sőt egyetemeken tanítják, hogy a suméroktól származunk és a hunok leszármazottai vagyunk.

nookedli 2019.02.08. 12:10:01

@midnightcoder2: Szerintem meg magyarul kellene beszélni az egész világon, mert a csökött, nem szép, fejletlen angol nyelv nem méltó, hogy kiváltsa a sokkal összetettebb, fejlettebb magyar nyelvet.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 12:11:40

@Gandosz: Nézd, azt gondolom, hogy abban hiszel, amiben akarsz, de a tények makacs dolgok. A tudományos tények még makacsabbak, mert vannak bizonyos módszerek, amik alapján eldönthetőek. Az egyik legfontosabb jellemzője a tudománynak a kétely, ahogy ez Sudár Balázs szavaiból is kiderül. A hit fő jellemzője, hogy nem kételkedik. Ha tehát egy kicsit is kritikusan, kétellyel állsz hozzá annak, amit állítasz, a "demárpedig így van, mert x.y azt mondta/gonoszhabsburgok stb." nézőpontot meghaladva, akkor van miről beszélgetni. Addig bullshitelsz.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 12:13:28

@gusthy1: az az egyseges kulturat tarto nepek halmaza akik k.e 1000 es k.u. 500 kozotti folyamatos kontiunitasban nepesitettek be a karpat medencetol a tarim medenceig terjedo a 60 szelessegtol delre eso teruletet. lovas nep. melynek - az indoeuropai hazugsag ellenere - nem ismerjuk nyelvet.
azt viszont tudjuk h a csodaszarvas a verszerzodes allakuzdelemnek nevezett diszoto elemei a magyar 14 szban is nyomokkal bir. a kazettas mennyezeteken megjeleno allatkuzdelmekrol ne is beszeljunk.

Ésszelteli 2019.02.08. 12:15:16

@gusthy1: Nyilvánvalóan nem engem akarsz hitelteleníteni hanem más nyelvészeket, gondolom, nem tartod megfelelően képzetteknek és gondolom a forrásokkal szem szeretsz bajlódni mert azokból is van egy rakat és nem lehet 5 perc alatt átolvasni, neked valami pörgőbb kellene pl egy kupica sör van előtted vagy bór szerintem ezt hamar meg tudnád fejteni. De az őstörténet nem az ilyen módszerekről szól, hamár voltak szívesek és tév tanításokba ringatni jelentős tömegeket. csak annyit tudok mondani, hogy nézz utána ha valóban érdekel ha nem akkor nem fogsz mert az fárasztó is lehet. Nem?

bölcsbagoly 2019.02.08. 12:15:44

A probléma ott van, hogy a nyelvészek a hasonlóságokon lovagolnak, a tudományban pedig a kizárásos módszer a legcélravezetőbb!
Hasonlóságok sok okból előfordulhatnak (véletlenségből, szomszédsági kapcsolatokból, rokonságból, stb. eredendően), de ha valami kizárja a lehetőséget, akkor azon már nincs mit filozófálni.
S számos olyan tény van, amelyek ebben az esetben kizáró jellegűek.
Ezért ezeket gondosan kerülik, meg sem emlitik. S ha mégis rákényszerülnek, akkor visszatérnek a hasonlóságok felsorolására. S a kör bezárul!

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 12:17:15

@nookedli: Tudom, hogy kidobja.
Akkor induljunk innen.
A Wiki - igen helyesen - kétféle értelemben definiálja a szót.
1, az eurázsiai puszta ókori lovasnépei.
Ekkor a magyarok persze nyugodtan nevezhetők szkítáknak, de ebből az égvilágon semmi nem következik, olyan tág a definíció.
2, szűkebb értelemben 14 népcsoportot és két területi meghatározáson alapuló további népességet nevez szkítáknak. A következő kérdésem: a magyarok ezek közül melyikhez tartoznak?

nookedli 2019.02.08. 12:17:28

Érdemes a wikipédiát elolvasni szkíta ügyben, elég részletes. Azt is titkolják, hogy Jézus pártus király volt, sosem volt zsidó. A pártus is szkíta nemzet volt. A magyar a királyi szkíta nemzetséghez tartozik.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 12:20:04

@bölcsbagoly: Tévedsz, a tudomány és a gyermeteg próbálkozások között az alapvető különbség nem ez.
Az egyik fő különbség, hogy a tudomány azt tekinti igazolható ténynek, ami megismételhető, akár közvetlenül, akár statisztikailag. Minden mást hipotézisnek tekint.
A másik fő különbség, hogy képes felülvizsgálni a saját álláspontját.
De semmi gond: mik azok a tények, amik kizárják a magyar nyelv finnugor nyelvcsaládba tartozását?

nookedli 2019.02.08. 12:21:32

Nézz körül, a pénz uralja a világot. Kinél van a legtöbb pénz? Hát bizony a zs..-knál, nem írom le, mert letiltanak. 1945 óta kik írják a történelmet és formálják gondolkodásunkat filmek, média által? Bizony azok. Kik írták a bibliát, mely a korabeli (Római birodalom szétesése) népek összefogására és irányíthatóságára jött létre? Rabbik. Szándékosan írták bele azokat, amit a saját fajtájuk elfogadását, sőt istenítését szolgálták a mai napig, mert a történelem folyamán minden népet megszálltak és tönkretettek, kifosztottak vagy kiirtottak. Emiatt többször is próbálták a befogadó gazdanépek kiirtani azokat. Nagyon sokat kell utána olvasni, hogy az ember megértse.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 12:38:27

@nookedli: A wikipédia egyébként mindig limitált megbízhatóságú forrás, de legyen az.

A wiki szerint a királyi szkíták ( hu.wikipedia.org/wiki/Kir%C3%A1lyi_szk%C3%ADt%C3%A1k ) mint nép legkésőbb a kr.u. 3. században megszűnt önálló nép lenni, egy részük az i.e. 1 sz.-ban az Alföldre költözött. Akkor kik voltak a honfoglaló magyarok?

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 12:45:28

@nookedli:
Az újszövetség 4 evangéliumát a következők írták:
- Máté - adószedő volt, feltehetőleg szíriai
- Lukács egy görög
- Márk szír vagy palesztin
- János - nem nagyon tudjuk ki volt, i.sz. 100 körül írták Patmosz szigetén.
- Pál - na ő tényleg zsidó volt, csak nem rabbi, hanem katona

Egyébként stimmel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 12:54:47

@gusthy1:

Szinte minden esetben a hódítók nyelve eltűnik, bár nyilvén maradnak nyomai, de a meghódítottak nyelve győze.

Frankok - átvették a latint, nem germán nyelv a francia.
Bolgárok - átvették a szlávot.
Stb.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 12:56:36

@Ésszelteli: Tévedés.
0 db. forrást jelöltél meg, nincs mit átnéznem rajta. Általában ha valaki egy beszélgetésben konkrétan hivatkozik valamire, akár egy forrásra, azt el szoktam olvasni, lásd pl. Nokedlivel folytatott diskurzusomat. Az általa megjelölt forrásokat néztem végig egyesével, alaposan. Te azonban csak úgymond"tényeket" közölsz, amik egyelőre csak a fantáziádban léteznek, legalábbis semmi nyomát nem mutattad fel egyiknek se.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 12:59:53

@MAXVAL bircaman közíró:
De például a dravidák nyelvét nem vették át az árják, a mongolok nyelvét nem vették át a kínaiak, és a magyarban rengeteg német (osztrák) jövevényszó van, míg a németben elenyésző számú magyar, és azok is inkább nemzetközivé vált magyar szavak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 13:05:28

@gusthy1:

Mert pl. Indiában a népesség nem igazán keveredett, az árják északon lettek dominánsak, délen meg maradtak a dravidák.

Periodista. 2019.02.08. 13:08:29

A két említett irást illetően az egyik oldalon egy igazi történész áll, a másikon pedig nem. Czakó Gábor renddzeresen megnyilvánul történelmi (őstörténet) kérdésekben, de milyen alapon is teszi? NEM történész.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 13:13:08

@MAXVAL bircaman közíró:
Lépjünk egyet hátra: feltehetően ez nyilván összetett kérdés. Amiről én beszélek, az a suliban tanult indoárja nyelvtöri jegyzet alábbi szövegéből jön:
"A középind nyelvek az óind nyelvjárásokból a dravida szubsztrátum további erőteljes hatására alakultak ki"
Szubsztrátum (Wiki): "A szubsztrátum (eredete a latin substratum, a sub- ’alsó-’ és a stratum ’réteg’ szavakból; alapréteg) a nyelvészetben használatos szakkifejezés: alsóbb nyelvi réteg, amely – főként a meghódított és nyelvét elvesztő népek esetében – az alacsonyabb műveltségű vagy kisebb számú beolvadt (ős)lakosság eredeti nyelvének hatásait jelenti a spontán nyelvcsere útján felvett új nyelvben."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 13:14:01

@gusthy1:

A manysi és a magyar közti rokonság kb. mint az angol és a görög közötti.

inteligencs elenzeki 2019.02.08. 13:14:07

"Van ez a furcsa dolog, hogy bizonyos patrióta érzelműek feltétlenül be akarják bizonyítani, hogy a magyar az nem egy finnugor nyelv, "

Hmm.... Szerintem nem attól patrióta valaki, hogy ha azt hiszi, hogy a Siriusról jöttünk.
Én pl. osztom az Ugor nyelvi rokonság nézetét, (legalábbis, ami a nyelvi gyökereket, illeti,(hiszen rengeteg iráni, és ótörök jövevényszavunk van amellett)) mert mindig az igazolható tények érdekeltek.
De ettől még fáj trianon, és úgy általában érdekel a Magyarság jövője. Tehát, patrióta vagyok.
Ettől persze, a Nibiru, meg Sirius hívők általában, és többnyire patrióták is, de a hülyeséggel ne kössük már össze a patriotizmus fogalmát. Mert ez annyira árulkodóan primitív libsi "felsőbbrendűen intellektualista" akar lenni, hogy az már röhelyes, és a poszt kotextusában kicsit debil is.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 13:14:41

@gusthy1: Nekem ebből az jön ki, hogy nem az számít, hogy ki kit hódított meg, hanem az, hogy ki rendelkezett eleve magasabb műveltséggel, kik voltak a fejlettebbek.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 13:16:02

@Comte de Gippaud: Nem is azt mondja, hogy _minden_ patrióta érzelmű, hanem hogy _bizonyos_ patrióta érzelműek, nincs ellentmondás abban, amit a cikk ír, meg abban, amit te. Lehet valaki patrióta _és_ tárgyszerű.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 13:16:14

@gusthy1:

Máig vitáznak ezen az indiaiak, kb. olyan szinten, mint a magyar ugor-török háború alatt.

kocsisj 2019.02.08. 13:21:15

@midnightcoder2: Az végtelenül szomorú lenne. A világ egyik legprimitívebb és egyben legbonyolultabb nyelve (ha nem a harlemi szlenget tanulod). Ha bekövetkezik az egész világ szegényebb lesz.

bölcsbagoly 2019.02.08. 13:22:11

@gusthy1: Nos itt van pár, ez is sok egy fórum hozzászóláshoz.
1. az idő kérdése:
- a nyelvészet csak az írásos források keletkezéséig tud kalkulálni, miközben a nyelvek sokkal régebbiek;
- a magyar nyelvvel kapcsolatosak alig több mint ezer évesek;
2. a források hitelessége:
- az idegen források hitelesége erősen megkérdőjelezhető az esetleges szubjektivitásuk vagy tájékozatlanságuk miatt; (ld. a kalandozásokról szóló nyugati mitoszokat, mind a hunok, mind az avarok illetve a magyarok esetében, a pozsonyi csata értékelése, stb.);
- a korai magyar források megfelelősége, tekintve egyrészt, hogy még nem volt magyar betükészlet a magyar hangok leirására (a latin ehhez nem elégséges), másrészt, hogy az akkori irástudók jórésze az uralkodók által behozott külföldi (főleg olasz/német) szerzetesekből állt, akik nem igazán ismerték a magyar nyelvet (ld. Magyar ómária siralom nyelvezetét, ilyent magyar ember nem mond, nem ír le!);
- a pogányság üldözésének eredményeként számos rovásírásos nyelvi emlék is megsemmisült;
3. ősföldrajzi tények figyelmen kívül hagyása:
- 12.000 éve kezdődött meg az egész É-Európában és É-Amerikában az 50 északi szélességi foktól északra fekvő területeken kialakult helyenként többezer méter vastag jégpajzs olvadása és visszahúzódása s nyomában a talaj kialakulása, növényzet ás állatvilág újra megtelepedése Ázsia északi részén ez nagy részben hiányzott, de a fagyott talaj ott sem tette lehetővé az élet fennmaradását a Csendes óceáni partvidék kivételével);
- ebből következik, hogy előtte csak az u.n. védett menedékhelyeken létezhetett emberi élet is a jéghatártól délre eső területeken. Egyik ilyen hely volt a Kárpát-medence is, a mai Közép –Franciaország, a mediteráneum, Kaukázus déli része, Anatólia, dél-közép Ázsia mellett;
- ezeken a helyeken élő emberi populációk nyilván rendelkeztek saját nyelvvel s egymással szomszédsági kapcsolatban lévénl nemcsak emberi keveredések (főleg nők cseréje/rablása révén), hanem a szókincs tekintetében is;
- az éghajlatváltozás bekövetkeztével a hidegebb klímát kedvelő növények és állatok hódították meg legelőbb a felszabadult területeket s őket követték az ezeket az állatokat (mamutok, rének) vadászók is egészen az sarkörön túlra, magukkal víve a menedékhelyen kialakult kultúrájukat is, amely azután az évezeredek folyamán különböző hatásoknak lehetett kitéve;
- a finnek úgy tartják, hogy mai szálláshelyük környékére 9000 éve jutottak el s telepedtek le, egy kelet fele tartó majd visszatérő kitérőnek nem sok értelme lett volna az esetükben, ugyanis a rének, amelyeket követtek, sem tettek ilyen kitérőt; ergo ha a magyarok őseivel volt valaha kapcsolatuk, akkor az csak a Kárpát-medencében lehetett;
4. történelmi tények:
- a Kárpát –medence több százezer éve lakott az ember által, ennek paleolitikumi s későbbi nyomai léteznek;
- fizikai földrajzilag is jól védhető terület, megfelelő élővilággal., ásványi kincsekkel, amelyek lehetővé tették egy elég nagy népesség eltartását;
- számos idegen nép haladt át rajta és telepedett is le ideig-óráig csak az utóbbi 3.000 év alatt is, az újak keveredhettek az itt találtakkal, de semmi sem utal arra, hogy az őslakosság kipusztult volna; ezt az újabb genetikai haplotípus vizsgálatok is igazolják;
- jellemzően azok a népek telepedtek le hosszabb időre amelyek a magyarok rokonaiként számításba jönnek (hunok, avarok, Árpád honfoglalói) s ezeknek az ideérkezéskor sem voltak konfliktusai az itt találtakkal;
- bár a honfoglalás szó XIX eleji nyelvújítási eredmény, de nem véletlenül, ugyanis a HON-t foglalták el s nem egy idegen területet! Ők visszatértek az őshazájukba! Sem a tatár, sem a török, sem a szovjet területfoglalást nem tartották soha az illetők sem hon-foglalásnak, ahogy anno a rómaiak sem.
Nos lehet ezeket vitatni, de azok akik a finnugor rokonságot és az Ural környéki őshazát erőltetik, ne követeljenek rá írásos bizonyítékot, mivel ők sem rendelkeznek ilyesmivel a saját igazuk bizonyítására!

midnightcoder2 2019.02.08. 13:24:19

@nookedli: Kb. leszarom mennyire összetett. Angolul is elég jól elboldogult Pl. Shakespeare is. Viszont így aki magyar nem indulna eleve hátrányos helyzetben a világban, amikor neki évekig kell nyelvet tanulnia ahhoz, hogy beszéljen angolul úgy, mint egy 16 éves angol hülyegyerek aki egy percig sem tett le ezért az asztalra semmit. És azt a sok-sok órát amit az ember nyelvtanulásba ölt, ezer más hasznosabb dologra is lehet fordítani.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 13:24:45

@MAXVAL bircaman közíró: Igen, de ők is főleg politikai alapon.
Mindenesetre arra jó ez az egész eszmefuttatás - nyilván nem fogjuk megváltani a nyelvtudományt és a nyelvtörténetet eme kommentekkel - hogy belássuk, mennyire nem arról van szó, hogy márpedig ezmegaz, hanem baromi kemény munkával lehet apránként finomítani a hipotéziseken.
Ami a manysi-magyar nyelvrokonságot illeti, nyilván távolabbi, mint mondjuk az orosz meg a bolgár (szerintem az angol-görög nem a legjobb példa, mert az angol a germán nyelvek egy mellékágán fityeg jelentős újlatin beütéssel ami a szókincset illeti), de arra jó, hogy lehessen látni bizonyos ívét a dolognak.

kocsisj 2019.02.08. 13:28:48

A Sudár cikk hosszú idők egyik legjobb Indexes cikke volt. A nyelv, származás, vérvonal keverése hülye irányba vihet, ebben tökéletesen igaza volt. Az hogy a kárpát-medencei magyarságnak hány %-a magyar az megint egy érdekes kérdés. Úgy tudom a honfoglalókkal kb. 10 % az azonosság. Hiszen járt erre tatár, török, német, spanyol, francia, orosz meg, akit még akarunk és a lovagok sem a cölibátusokról voltak híresek. Tehát így magyarkodjunk! Az, hogy a világ egyik legszebb nyelvét beszéljük az viszont tény (a sok e ellenére), inkább örüljünk annak, ápoljuk és ne egymást szó-gyilkoljuk.

nalazo 2019.02.08. 13:29:05

Gallia meghódítása után a nagyobb tömegű gall népesség romanizálódott, nem pedig fordítva.

bölcsbagoly 2019.02.08. 13:29:34

@gusthy1: mivel művelem, nem tévedek! Mikor valamit megvizsgálunk, mindig sorra vesszük a lehetőségeket s ami lehetetlen azt kizárjuk! A gyermeteg feltevéseket leghamarabb!
Nem óhajtok itt nyelvészkedni, de tálalok pár tényt amin elgondolkodhatsz!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 13:33:16

@gusthy1: magyarok ezek közül melyikhez tartoznak?"
melyikbe nem? eleve a kerdes feltevés szar.
ha mindenki. csaszaroktol kiralyokig.romai papakon at.magyar nemesseg. diplomatak kovetek.papi fomeltosagok, az ellensegeink barataink. Verboczitol matyasig.Galeottotol Justinianig Szilveszter papatol Kaldi Markig, anonimustol Aranyig a nephagyomany a mondak a kolteszet a nepdalok MIND EGYONTETULEG azt vallja a magyar az szkita utod nep.akkor elnezest annak kell ennek ellenkezojet bizonyitani.aki ezt ketsegbe vonja.
ez a forradkritika?hogy mindenki.(a fent soroltak csak kiragadott peldak). mind rosszul tudtak? mind hazudtak? csak a kedves mta forraskritikat - alkalmazo hazaaruloinak ld. szegedi iskola -van igaza? mindenki huje volt 800 evet at csak az mta a helikopter. aha.
tenyleg? magam.reszerol inkabb hiszek az oseimnek mint ezeknek.

nalazo 2019.02.08. 13:37:26

Mindig az állítást és soha sem az ellenkezőjét kell bizonyítani, vagyis továbbra is a szkíta rokonság az, ami igazolásra váró hipotézis.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 13:38:51

@bölcsbagoly: Hátöööö
Ezek közül az első felével csak azt tudod igazolni, hogy a nyelvészet nehéz dolog, semmi köze két nyelv nyelvrokonságának ehhez a kérdéshez. Ezért nem értem azt a magabiztosságot, amikor valaki kijelenti, hogy "a magyarok a szkíták utódai", és akkor is demárpedig így van, ha a világ összedől.

A földrajzi tényeknek semmi közük a nyelvrokonsághoz, nem is értem, hogy kerül ide.
Egy van köztük, aminek lehet(ne) relevanciája, hogy a finnek eszerint 9000 éve ki se mozdultak onnan, ahol élnek, de ez egyrészt ellentmond annak, hogy akkor ott nagyon hideg volt (a saját leírásod szerint is), másrészt forrást se találok rá.
Amire találok, az kb. 1500 évvel kr. e. történő finn betelepülés, ami, figyelembe véve az adott nyelvek távolságát, akár hihető is lehet, figyelembe véve, hogy a legfrissebb elméletek a finnugor őshaza végét kr.e. 4000 környékére teszik.

Egyszersmind rávilágítasz a probléma lényegére:
- Addig teljesen felesleges kijelenteni, hogy ez íg y vagy úgy volt, amíg nincs egy olyan koherens elméleted, ami nyelvészeti _és_ régészeti _és_ genetikai szempontból is megáll. Márpedig a mindenféle alternatív elméletek nem koherensek, nem állnak meg.

Ami a Kárpát-medencét illeti, abban abszolút egyetértünk, hogy elképesztő jövés-menés volt itt az elmúlt sokezer évben. Szerintem nincs tudós, aki ezen vitatkozni akarna. Ami nem érthető, hogy amennyiben ez így van, akkor mi a rugózás tárgya? Sudár Balázs is azt mondja, hogy a kérdésfeltevés a rossz, teljesen értelmetlen olyan értelemben vett egységes "nép"-fogalomról beszélni, mint ahogy azt ma értjük. Ennek semmi racionalitása.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 13:40:35

@FILTOL: Attól még, hogy valamit sokan mondanak, nem lesz igaz. Arany, Verbőczi stb. mind ugyanarra az _egy_ forrásra hivatkoznak, és jelenleg nincs olyan emlékünk, ami azon egy forrásnál régebbi lenne, és ugyanezt tartalmazná.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 13:42:19

@bölcsbagoly:
"mivel művelem, nem tévedek!"
Hát barátom, bátor ember vagy, ha ilyet ki mersz jelenteni...
Egyszersmind tökéletesen kizárod annak a lehetőségét, hogy valaha egyetlen tényt is tudományos alapossággal körüljárj.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 13:42:41

@gusthy1: Ezért nem értem azt a magabiztosságot, amikor valaki kijelenti, hogy "a magyarok a szkíták utódai", és akkor is demárpedig így van, ha a világ összedől."
minden irott forras ezt tartalmazza.
forras pont arra nincs amit allitasz.
a szkitak nyelven nem ismerik mondjak...de amugy indoirani volt.
na persze.

kocsisj 2019.02.08. 13:45:01

@midnightcoder2: Ezt kellene az angoloknak ajánlani (Mármint a nyelvtanulás). Tudtommal ezzel igen csehül állnak (ezt hogy fordítanád?), franciák dettó

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 13:45:54

@gusthy1: igen? melyik az ha szabad kerdeznem? te tenyleg azt allitod h volt egy korvina azt masolgattak..es ez a tevhit elterjedzlt a pasztorok kozott is?
a teljes nemzetet athatotta ez a hagyomany.fent mar soroltam peldakat..csodaszarvas, iker legendak, verszerzodes, ornamentika, veres kard...mind szkita hagyomany. leteztek az magyar hayomanyban? igen leteztek.
cáfolj valamivel. de legyen ereje.mert ez eddig semmi.

nalazo 2019.02.08. 13:46:00

A felsorolt írott források mind egymásra támaszkodnak, és nem nyelvészek jegyezték le őket. Azért, mert valami több száz évvel ezelőtt íródott nem lesz feltétlenül igaz. Forráskritika. Erre Sudár is utalt.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 13:50:46

@nalazo: nem allitottam h a nyelvi erveket sorolom. na helyben vagyunk.egy hujeseget masolgattak.
mindenki? valoban? kovetek diplomatak csaszarok es pápák?
pontosen nevezd meg akkok melyik az a mű.

bölcsbagoly 2019.02.08. 13:51:48

@gusthy1:
Én nem akarok semmit sem igazolni, csak meggondolkodtatni az ésszel bírókat! Amúgy, miféle butaság az, hogy a nyelvnek semmi köze a földrajzi feltételekhez?
- azok az emberek akik létrehoznak egy nyelvet nem élnek sehol, lebegnek a légkörben félúton a Hold felé?
- a hasonlóságok nem a földrajzi közelségnek köszönhetően jönnek létre?
- olvass finn őstörténetet, amúgy akkor már ott sem volt olyan hideg, ha a rének ott megéltek; mivel a jégpajzs már visszahúzódott onnan;
SB lavíroz, nem mond se bűt se bát! Tesz egy lépést/gesztust ide is meg oda is.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 13:51:49

@nalazo: vag, a forraskritika annyit tesz minden lehet csak magyar nem es ahol az van irva h a magyar szkita hun az kuka.
ismerjuk ezt.

kocsisj 2019.02.08. 13:56:19

@FILTOL: Tetszett volna nem erőszakosan hittéríteni (István bűne). Talán maradt volna valami emlékünk is a fent tárgyalt korokból. Egy korább hozzászólásomban I. Istvánt a legnagyobb elqrók egyikének neveztem, fenntartom. Mindig csak a Rubljov film néhány jelenete jut róla eszembe.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 14:01:43

@FILTOL: Hogy egy konkrét példát nézzünk a felsorolásodra: tisztelettel érdeklődnék, hogy a csodaszarvas-legenda mondjuk IX. vagy XI. sz.-i elterjedtségéről a magyar parasztság körében (már ha az adott korban volt parasztság) milyen források alapján állítjuk, hogy "elterjedt volt"?

bölcsbagoly 2019.02.08. 14:06:16

@gusthy1: amit felesleges körüljárni azt ki kell zárni! Ez a tudomány álláspontja! Nyilván ki kelll zárni a Sziriuszt is, pont mert lehetetlen!
Például az is lehetetlen, hogy egy lovas nomád nép erdőlakó, rénszarvas vadásszá/tenyésztővé váljon, vagy hogy a kisebb és alacsonyabb civilizációs szinten levő populáció adja át a nyelvét és a kultúráját egy magasabb szinten levőnek. . Lappok, finek, manysik, stb. felbukkannak szinte a semmiből és ők adják át a magyaroknak a kultúrájukat, nyelvüket, zenéjüket, stb. miközben a magyarok már a 10.sz-tól kezdve évszázadokon át Európa meghatározó hatalmát jelentették, egészen a török hódoltságig,. de Felvidéken és Erdélyben tovább élt s fennmaradt .

inteligencs elenzeki 2019.02.08. 14:08:31

@bölcsbagoly:

"Nos lehet ezeket vitatni, de azok akik a finnugor rokonságot és az Ural környéki őshazát erőltetik, ne követeljenek rá írásos bizonyítékot, mivel ők sem rendelkeznek ilyesmivel a saját igazuk bizonyítására!"

Hacsak nem julianus barát elbeszélését nem tekintjük forrásanyagnak. A történelmi környezet, és a később történtek elég hihetővé teszik az elbeszélését.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 14:11:01

Na hogy kicsit alaposabban nézzük:
- A csodaszarvas-legenda nem magyar specifikum, ettől még természetesen senki nem állítja, hogy a honfoglaló magyarok nem vallották magukénak. Megjelenik türk, görök, szkíta hagyományokban egyaránt.
- Nem logikus, hogy egyik oldalon a források megbízhatatlanságára hivatkozol (kódexek), másik oldalon tényként fogadsz el hipotéziseket
- pusztán az, hogy valami létezik egy nemzet hagyományában, még nem teszi ténnyé

Ezek közül az utolsó a legfontosabb. Senki nem állítja hogy sose voltak a felsoroltak a magyar hagyomány részei, de elegánsan átugrasz olyan részeit a magyar hagyománynak, amik szláv, türk, stb. eredetűek, és nem találhatóak meg a szkítáknál.
Tessék koherens elméletet lerakni az asztalra.

kocsisj 2019.02.08. 14:12:05

Ez az egész ragozás engem arra emlékeztet, mintha ha az olaszok próbálnák azonosítani magukat a királykori rómaiakkal (sajnos nem vagyok elég tájékozott a témában, nem tudom folyik-e ott ilyen). A Róma, mint világbirodalomnak köszönhetően ott sem hiszem, 10% fölötti az azonosság. A nyelvükkel szerencséjük volt, helyben voltak, így a latin köznyelvesítése természetes lett. Ha a keresztény egyház dúlása nálunk nem lett volna, valószínűleg nekünk is jóval több azonosítási vagy hasonlítási alapunk maradt volna fenn.

bölcsbagoly 2019.02.08. 14:13:10

@gusthy1: Mi ez a forrás-mánia? 100 év múlva a mai HVG/168 óra szám mennyire lesz valósághű forrásanyag az akkor olvasó számára? Számunkra mennyire hitelesek az átkos-beli újságcikkek/történelemkönyvek szövegei?
Miért nem az észre akartok hagyatkozni, s a széleskörű tájékozottságra, ismeretekre, mint a forrásokra, amelyek akkori emberek többé/kevésbé elfogult véleményei?

G.Tibor 2019.02.08. 14:14:30

Szinte fizikai fájdalmat okozott végigolvasni Czakó írását, annyira tele van sületlenséggekkel.

Finnugor nyelvet beszélő, de hun hagyományokat továbbörökítő nép a magyarság. Ennek megértéséhez a korabeli nomád politikai kultúra ismeretére van szükség.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 14:14:38

@bölcsbagoly: Na ez remekül szemlélteti azt, amiről beszélek.
Egy mozdulattal kevered össze a X. századot a sokezer évvel korábbi kultúrákra. Mint említettem, a jelenlegi _hipotézis_ szerint, már ha ismered a szót, a finnugor őshaza 5000 évvel a honfoglalás előtt bomlott fel Mi köze a X. sz.-i magyarok fejlettségének ahhoz, hogy 5000 évvel azelőtt ki mennyire volt művelt, mennyire fejlett kultúrával bírt?

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 14:18:18

@bölcsbagoly: Nyilván a nyelvrokonság földrajzi közelséget jelent, ebben sincs vita.
De ki mondta azt, hogy a magyar nyelv kialakulása során egyetlen, jól körülhatárolható, senkivel se kultúrájában, se genetikájában nem keveredő népcsoport jutott el a finnugor őshazától a honfoglalásig? A nyelvrokonság a _nyelv_ rokonsága. Hogy egy nyelvet mikor, kik, miért, kinek a hatására vesznek fel/módosítanak stb., az önmagában egy baromi bonyolult probléma, és visszajutunk oda, ahonnan a cikk indul: Definiálja már valaki, hogy mit értünk "ősmagyarokon", figyelembe véve a tundrai/sztyeppei vándorló népek többezer éves vándorlását?

bölcsbagoly 2019.02.08. 14:21:32

@Comte de Gippaud: nos ki is küldte, ki pénzelte az útját s annak milyen érdekei fűződhettek hozzá?
Hát a Sajnovicsét?
Miért kell okvetlenül mindent szentírásnak venni, amit anno leírtak?
MIért gondoljuk azt hogy a Vatikánnak érdeke lett volna a magyarok rokonainak a megtalálása? A két utijelentés a Vatíkán irattárában található. Az elsőt nem is maga Juliánus írta, hanem Pater Richardus.

bölcsbagoly 2019.02.08. 14:24:09

@gusthy1: de a finnugrászokon kivül ki állítja hogy a magyar nyelv egyrészt a valamiféle, sokszor megcáfolt finnugor őshazától jutott el ide, másrészt hogy azt okvetlenül Árpádék hozták volna magukkal?

exterminador 2019.02.08. 14:27:39

Ez a Czakó pár éve egy interjúban azzal dicsekedett, hogy tervszerűen veri a gyerekét. Ennyit róla.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 14:32:22

@bölcsbagoly: Akkor menjünk sorba:
- A finnugristák nem állítják, hogy volt finnugor őshaza, ez egy _hipotézis_, illetve több hipotézis is van rá, hogy hogy is volt ez. A lényeg, hogy a finn és ugor nyelvek szétválása nagyon rég kellett, hogy megtörténjen, tehát felesleges olyan pillanatot keresni, amikor a már kialakult ugor nyelvek beszélői közvetlen kapcsolatban álltak a már kialakult finn nyelvcsoport beszélőivel.
- A finnugristák azt se állítják, hogy Árpádék hozták ide, lásd pl. Sudár Balázst - elég világosan elmagyarázza, hogy ezt se tudjuk, ő személy szerint nem így gondolja, de _nem_ tudja ő se igazolni egyelőre a saját hipotézisét.

Négyes_ 2019.02.08. 14:36:08

Sudár Balázs történész végzettségű, aki ezzel is foglalkozik. Valódi szakember, tudományos munkássággal. Ezzel szemben Czakó Gábornak nincs semmiféle ilyen irányú végzettsége. Kuruzsló. A Magyar Idők fideszes "bedolgozója". Elvakult, tudománytalan, amatőr okoskodó csupán!

inteligencs elenzeki 2019.02.08. 14:36:08

@bölcsbagoly:

"s annak milyen érdekei fűződhettek hozzá? "

Na, milyen érdekei ?

Julianus felhívta a figyelmet a tatárok terveire. Előrejelzése sajnos pontos volt, és megfelelt a később történteknek. Nem igazán látok nyomós érvet amellett, hogy a z ottmaradt magyarokról kamuzzon csak úgy, mikor a többi info amit leadott korrekt és pontos volt.
Lehet persze erőltetett indokokat felhozni arra, hogy kinek milyen érdeke főződött ahhoz, hogy Julianus kamuzzon a magyarokról, de én ebben nem látok semmilyen komoly indítékot arra, hogy az ottmaradt magyarokról kamuzzon.
Egyébént meg keresd meg a wikipédián pl. manysi nyelv. Úgy gondolom elég meggyőző.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.02.08. 14:36:19

@Célkereszt: " Nem feltétlenül a betelepülő veszi át a nyelvet."

Vagy a példáidon kívül ott van, mondjuk, a római birodalom által bekebelezett Hispánia, ahol ma egy latin nyelvjárást beszélnek, holott a lakói nem egyszerűen a rómaiak ivadékai.

@Comte de Gippaud: "a hülyeséggel ne kössük már össze a patriotizmus fogalmát."

Ne bizony. A finnugor kapcsolat miatt hőbörgők csak a kora XIX. századi, Sajnovics kutatása után feltámadt hőbörgést folytatják, tiltakozva a "halzsíros atyafiság" gondolata ellen. Őket patriótának felcímkézni maximum azért lehet, mert ezek az emberek valamiért talán többet és hangosabban foglalkoznak a magyar nemzet őseredetével, mint a finnugorságot, mint részmagyarázatot elfogadók.

midnightcoder2 2019.02.08. 14:38:20

@kocsisj: Na ja. Csak az angol világnyelv, a magyar pedig nem. Ergo, annak az esélye, hogy szerte európában és pláne a világon mindenki ezt beszélje nulla. Ezzel szemben az európai nyelveket le lehetne építeni, és akkor az európaiaknak ez a hátrányos helyzete a világban megszûnne.

bölcsbagoly 2019.02.08. 14:38:22

@gusthy1: ja, ha alaposan megkaparásszuk, akkor ők soha semmit sem állítottak, s nem is tudnának bizonyítani, de akkor ezek miért szerepelnek tényként tálalva pl a tankönyvekben/történelemkönyvekben, miért harcolnak foggal-és körömmel a vitatókkal? Miért ez a nagy tiltakozás s Magyarságkutató Intézet megalapítása ellen?

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 14:39:43

Egyébként a wikipédián van egy érdekes mondat.
"Tény, hogy a magyar az egyetlen délre vándorolt finnugor népcsoport, ugyanakkor az N1c szinte egyáltalán nem található meg sem a honfoglaló, sem a mai népességben - a maiban kisebb, mint 0,5% - ennél még a cseheknél és a románoknál is több. Úgy tűnik tehát, hogy a magyarok genetikai elődei kis mértékben keveredtek a többi finnugor nyelvet beszélő néppel ( www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml).

Ha én lennék olyan ember, akinek ez a dolga, akkor valószínűleg azt próbálnám kideríteni, hogy hogy "ragadt rá" a magyarokra ez a nyelv. Mondjuk ez írásos nyelvemlékek híján eléggé mission impossible-nak tűnik.

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2019.02.08. 14:40:56

Czakó Gábor a tudománytalan és érzelmi alapokra helyezett véleménynyilvánítás, több helyről támogatott képviselője a magyar médiafelületeken. Sajnálatos módon jelentős teret kapnak tudományos köntösbe bújtatott írásai.

G.Tibor 2019.02.08. 14:44:25

Czakó egy művészember. Történelmi és nyelvtudományi vonatkozású véleménye lehet, de hitelt adni szavainak olyan, mint henteshez vinni a kocsinkat szereltetni. Mindenki döntse el, melyik autóba ülne be szívesen: amit egy hentes bütykölt csavarhúzóval, vagy amit modern szakszervizben, gyakorlott szerelők hoztak helyre!

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 14:46:20

@Harmat Árpád Péter: Amúgy nagyon vicces, 1975-ben József Attila-díjat kapott, tehát nyilván nagyon sanyarú sorsa volt akkor (Az Új Tükörben meg a Mozgó Világban volt szerkesztő).

kocsisj 2019.02.08. 14:46:49

@midnightcoder2: Egyelőre nem látom, hogy az európaiak hátrányos helyzetben lennének. Nem itt választották a Trumpot (mondjuk az OV se jobb) és nem itt küszködünk a brexittel, ha tudunk, ha nem tudunk angolul.

Célkereszt 2019.02.08. 14:49:06

@Harmat Árpád Péter: Most akarnak egy eredetmítoszt kialakítani mondván , hogy nem az igazság a lényeg, hanem az érzelmi azonosulás. Kell a különlegesnek, egyediségnek az érzete.
Nem tudom, hogy a finnugor rokonság miért nem jó, hiszen éppen a finnek mutatnak példát, hogy lehet egy modern országot felépíteni.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 14:51:24

@kocsisj: "Csehül áll" = "He/She is in a bad mess"

Célkereszt 2019.02.08. 14:52:49

@Androsz: Spanyolokon kívűl még a franciák újlatin nyelvet beszélők. Ők is az eredeti germán nyelvcsaládba tartozó nyelvet cserélték le a vulgáris latinra.

bölcsbagoly 2019.02.08. 14:53:59

@Androsz: s azóta hogy halad a magyar-lapp nyelvkutatás? Sajnovics marhaságait is képesek voltak felhasználni a a magyar nyelv degradálása érdekében s ti ennek tapsoltak! Állítólag magyarként!
Már írtam, ha az akkori nyelvtudomány a kizárásos módszert használja, akkor Sajnovicsot, Regulyt és a többi holdkórost elzavarja a francba, mert az állításaik lehetelnek!
- a lappok/szamojédok/manysik, stb. mongoloid rasszbeliek, akár az eszkimók/inuitok;
- ősidők óta a sarkkör környékén élnek (mióta eltűnt a jégpajzs), rénszarvas vadászok/tenyésztők s mint ilyenek kerültek oda ahol ,vannak;
- mióta északra mentek nem találkozhattak a magyarok elődeivel, mert azok soha sem mentek olyan északra, nem foglalkoztak soha rénszarvasokkal, a maqyar nyelvben sem utal semmit erre,
- ergo, mivel mongoloidok Európában sem élhettek a jégkorszak alatt, az esetleges nyelvi hasonlóságokat közvetitőkön keresztül szerezhették meg, pl,. a fineken, stb.

ételizésítő 2019.02.08. 14:54:05

Nem tudom, hogy nevezheti magát írónak egy olyan fasz, aki egy kijelentő mondat (A magyar–finnugor nyelvrokonság ügyének alapkérdése az, hogy létezik-e?) végére kérdőjelet tesz.
Kérdőjellel ugyanis azt jelenti, hogy nem tudjuk, ez-e az alapkérdés. De a a szándék az volt, hogy kijelentse: az az alapkérdés, hogy létezik-e ez egyáltalán.

Egy ilyen írástudatlan fasz maximum tejtermék értelemben író.

kocsisj 2019.02.08. 14:55:40

@gusthy1: És mennyivel ízetlenebb!

bölcsbagoly 2019.02.08. 14:56:41

@Célkereszt: úgy hogy kimaradunk két világháborúból.....s csak az oroszokkal/szovjetekkel csatázgatunk....nem engedjük be a kommunizmust 45 évre....

ételizésítő 2019.02.08. 14:57:21

@MAXVAL bircaman közíró:
"a magyarnak nincsenek közeli nyelvrokonai"
De, vannak. Csak saját országuk nincs, és néhány tízezres lélekszámú népek.

A magyar és a finn rokonsága pedig inkább olyan, mint mondjuk a svéd és az angol rokonsága, nem mint az oroszé és az angolé.

bölcsbagoly 2019.02.08. 15:06:44

@gusthy1: Igen egyszerű a válasz,m nem rájuk ragadt, hanem az övék, a többiek csak merítetek belőle valamilyen/valamikori kapcsolat révén!
A finnugor szót a XIX. sz-ban hozták létre, mikor már a magyar mint fogalom ami a nyelvre és a népre vonatkozik rég elterjedt volt. Ennek ellenére, minő érdekesség , a nyelvcsaládot nem hogy róla neveznék el, mint a legjelentősebb képviselőről ( a finneknek akkor hozta létre egy svéd, a Kalevalával az irodalmi nyelvet, a többieknél még szó se volt róla), de nem is kerül bele! Puszta véletlenül kifelejtették, nemde?

ételizésítő 2019.02.08. 15:07:58

@Gandosz:
Te ostoba fasz, a nyelvrokonság és a genetika teljesen külön tudományág.
A magyarok nyelvileg kétségkívül finnugorok, aki tanult finnül vagy észtül meg törökül is, annak az egyértelmű, csak a hozzád hasonló tanulatlan turbómagyar faszoknak nem, akik még a saját anyanyelvük helyesírását sem képesek megtanulni agykapacitás hiányában,

Genetikailag pedig a mai magyarok germán-szláv keverékek. Hogy a honfoglaló magyarok milyenek voltak, azt meg nem tudjuk. Valószínűleg kb. annyira kevertek, mint a koldus szara.

@MAXVAL bircaman közíró:
Nem a faszt.
És egyre inkább a demenciába süllyedő bolgár buzi is, értelmes gondolatok nélkül.

@gusthy1:
A manysiban tudtommal nincs alanyi és tárgyas ragozás, a magyarral távolabbi rokon cseremiszben van. A "kétféle múlt idő, jelen és múlt" meg elég zavaros. Egyébként a finnben is csak jelen meg múlt idő van, jövő nincs, jelen idővel fejezik ki, illetve van segédigéjük rá, mint a magyarnak. De ragjuk nincs.
A számokat meg jó lett volna nem valami angolból vagy németből átvett rendszerrel leírni.

A magyarban nincs irányhármasság (bár erőltetni lehet).

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 15:11:54

@kocsisj: butasag. a masik ostoba butasag. kiirtotta eltorolte mi?
hazugsag a kobon.
orseolo peter tevekenyseget ráhúzzuk istvanra?

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 15:14:20

@bölcsbagoly: "igen egyszerű a válasz" - jó, hagyjuk. Nyilván egyszerű, így megy ez.

@ételízesítő: hát én most wiki-huszár lettem, bár nem szeretem, de a "Manysi nyelvtan" oldal ezt állítja, hogy van nekik alanyi és tárgyas ragozásuk, még a ragokat is megadja.
Ami az irányhármasságot illeti, nem értem, hogy miért nincs, én így tanultam (ettől még nem kell, hogy így legyen), de elég logikusnak is tűnik: "ból", "ban", "ba", "ról", "on-en-ön", "ra", stb.

inteligencs elenzeki 2019.02.08. 15:14:22

Itt sok kommentben már megint kezd összeolvadni a nyelvi és a vérrokonság kérdése.

Nyelvrokonság terén nem lehet vitatni az urali finnugor szálat. Tetszik nem tetszik ez van. Aki ezt vitatja, gondoljon csak bele, ha egy nyelv 1000 szava egyezik, vagy nagyon hasonlít egy második nyelv azonos jelentésű szókincsére, míg egy harmadik nyelv esetében ez az egyezés csupán 100 szóra terjed ki, akkor melyik nyelvre szavaz a rokonság kapcsán? Az 1 és második rokonságát gyanítja, vagy az 1 és a harmadik nyelvét ? Józan ésszel asszem ez nem lehet kérdés na.

A vérrokonság megint egy másik kérdés, ami esetünkben úgy néz ki, hogy az irániakhoz több közünk van, mint a finnekhez pl.

ételizésítő 2019.02.08. 15:17:12

@gusthy1:
"olyan is van, hogy a hódítók nyelvét veszi fel a meghódított népesség"
Európában erre a magyaron kívül nincs másik példa.

@Ésszelteli:
Egy tanulatlan, ostoba turbómagyar fasz véleményét olvashattuk, aki még a saját anyanyelve helyesírásának megtanulására sem képes az agyi kapacitások hiányában.
Akkor hogy lehetne többet elvárni tőled?

@FILTOL:
Nem, így csak a hozzád hasonló ostoba turbómagyar faszok tudják, akik.a saját anyanyelvük helyesírásának megtanulására sem képesek az agyi kapacitások hiányában.
Bizonyíték meg egyetlen szikrányi sincs rá.

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:
Egy idióta díszfasz előadása.

@nookedli:
Ezeket a hazudozásokat tartsd meg magadnak. Egy szó sem igaz abból, amit leírtál.
Még egy olyan ostoba turbómagyar fasz véleményét olvashattuk, aki még a saját anyanyelve helyesírásának megtanulására sem képes az agyi kapacitások hiányában.

bölcsbagoly 2019.02.08. 15:18:30

Ahogy elég közkeletű nyugaton, hogy a magyart onnan lehet felismerni, hogy utánad be megy a forgó ajtón , de előtted jön ki belőle!-:)))
Nos nem csodálkoznék rajta, ha valamikor kiderülne, hogy a finnek meg az ugorok úgy kerültek kapcsolatba a magyar nyelvvel, hogy egy-egy eltévedt kalandozó magyar csoport odáig jutott, majd ott maradva, megtanította őket magyarul, csak éppen idővel nagy részben elfelejtették a tanultakat-:)

inteligencs elenzeki 2019.02.08. 15:19:31

@ételizésítő:

"Hogy a honfoglaló magyarok milyenek voltak, azt meg nem tudjuk."

De, tudjuk. Antropológiai jegyek tekintetében szinte azonosak voltak az itt már korábban betelepült lakossággal.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 15:20:42

@gusthy1: 800 even t volt elterjedt ezt irtam. azt irtam h létezik, letezett, az 1700as evek vegeig folyamatosan h a magyar az szkita hun utod nep. erre vannak forrasok.mindenhol.a sajat itott emlekeinben es minden kulfoldi forrasban.ezeket negligaljatok a forraskritikara hivatkozva.mikozben egyeteln europai neprol SINCS ilyen egyontetu vélemény a forrásokban mint a magyarrol.ezt akarjatok nyelvi-kitalaciokon - alapulo modon cafolni.
ismetlem ha egy nep es a nepet korulvevo OSSZES szereplo azt irja h szkita hun a magyar, akkor nektek kell combosabb ervekkel eloallnia amikor ezeket a forrasokat ki akarjatok zarni.

hozz egy forrast akkpr a finnugor nyelvrol es a finnugor rokonságtól.
kivancsian vatom.

bölcsbagoly 2019.02.08. 15:26:59

@Comte de Gippaud: azért ha szépen egymás mellé tesszük ezt az állítólagos 1000 hasonló szót, eléggé égnek áll a hajunk attól, hogy egyes nyelvészek mit találtak hasonlónak!
A spanyol "pina" is egészen mást jelent mint a magyar megfelelője, nemde? S számtalan más példa van még az ilyen "hasonlóságokra"! A hangutánzó szavak esetében sincs semmiféle rokonság, csak egyformán halljuk és értékeljük őket.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 15:28:10

@bölcsbagoly: Az lehet, hogy a szó XIX. sz.-i, de az első ilyen irányú publikáció 1730-ból származik, sőt, az anti-finnugristák általában szövegértés hiányában ördögnek kikiáltott Sajnovics is a XVIII. sz.-ban élt. A nyelvcsalád onnan kapta a nevét, hogy az első valóban tudományos igényű munkák még nem foglalkoztak a magyarral, lévén, hogy a magyaron kívüli ugor népek is északon élnek, és azokat tekintették egy csoportnak.
Ez, amit írsz ,csak egy dolgot árul el: a nyelvtörténet története se világos számodra. Valamint az is, hogy hited van, amihez érzelmi érveket társítasz - amit írtál, annak semmilyen nyelvészeti relevanciája sincs, ahogy eddig egyetlen olyan dolgot nem írtál, ami a magyar nyelvet _nyelvészetileg_ kizárná a finnugor nyelvek közül. A zsidózás és habsburgozás nem érv semmire.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 15:30:30

@FILTOL: lehet befáradni az ELTE, vagy még inkább a Szegedi Tudományegyetem finnugor tanszékére, és ott kérdezősködni, esetleg elvégezni azt. Egyébként korábban írtam egy rövid szösszenetet a manysi és magyar nyelvek közti kapcsolódásokról.

bölcsbagoly 2019.02.08. 15:30:42

@FILTOL: én szívesen látnák forrásokat az 1000 évvel ezelőtti finnugor népekről, történelmükről, kultúrájukról, stb. is!

midnightcoder2 2019.02.08. 15:30:42

@kocsisj: Lehet hogy az amcsiknak Trumpjuk van, de Merkel póráza még mindig az amcsik és Izrael kezében van, és annál fogva arra húzzák Európát amerre akarják.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 15:33:36

@bölcsbagoly: A nyelvészet nem, és nem csak, sőt, elsősorban nem szavak hasonlóságából áll.
Az, hogy mi hasonló meg mi nem, annak is kritériumai vannak - hogyan alakulnak át a hangzók, hangkapcsolatok stb. egymás között, és ha ez szabályszerű mintát mutat (pl. sok szóban lesz t-ből c, kiesik az adott hang, stb.) akkor azt lehet mondani, hogy az egy hasonlóság, csak hogy egy egyszerű példát mondjak.
Olyan nincs a nyelvészetben, hogy ránézek egy szóra, és pusztán mert két pálesz után hasonlít, akkor hasonlít. Ez csak úgy megy, hogy igazolható szabályszerűségek mentén határoz meg az adott nyelvész trendeket.

Thunder_th 2019.02.08. 15:34:59

Szkíták mi? Még jó hogy nem a jetitől származunk. Ritka hülyének kell lenni ahhoz, hogy ilyen meséket benyeljünk. Az is lehet, hogy a télapó is szkíta volt. Ősi források igazolják, csak elvesztek.

ételizésítő 2019.02.08. 15:36:13

@Ésszelteli:
Nem kell téged hitelteleníteni, mert akkora alaptalan faszságokat írsz az összes többi turbómagyar paraszttal együtt, hogy a fal adja a másikat.
Minden szavatokból süt, hogy olyan buták vagytok, mint a szar.

@gusthy1:
Mert a magyaroknak nem volt szavuk bizonyos dolgokra, ezért azt átvették a németektől vagy szlávoktól, akiknek volt, nem alkottak új szavakat. Ennyire egyszerű.
Ugyanezt láthatod most az angollal, csak kicsit még fokozva is azzal, hogy a buta, gondolkodni képtelen faszok azokat a szavakat is átveszik, amikre van magyar megfelelő.

@MAXVAL bircaman közíró:
Már megint faszságokat írsz, bolgár buzi.

@bölcsbagoly:
"ilyent magyar ember nem mond, nem ír le!"
Olyanokat sem, mint te, pl. ilyent helyett ilyet mond és ír a magyar.
Másrészt a nyelv változott is 800 év alatt. Rengeteget. Bár azt a hozzád hasonló agyatlan faszkalapok nem képesek felfogni.

"a finnek úgy tartják, hogy mai szálláshelyük környékére 9000 éve jutottak el s telepedtek le"
Ilyen faszságot a finnek nem tartanak. Nagyjából 1500 éve érkeztek oda saját maguk szerint.

A többi ostoba faszságokat hagyjuk is, amit ide összehánytál, alaptan mind egytől egyig, az elmebeteg turbómagyar faszok szokásos baromságai, akik a saját anyanyelvük helyesírásának megtanulására sem képesek az agyi kapacitások hiányában. Lásd pl. saját magadat.

@midnightcoder2:
Egy ostoba, agyatlan barom hozzászólását olvashattuk, aki nem képes megtanulni alapfokon sem angolul, és ezért a sorsot hibáztatja.

@kocsisj:
"a világ egyik legszebb nyelvét beszéljük az viszont tény"
Mindenki ezt mondja a sajátjára.
De a helyesírása neked is túl van a megtanulható szinten, ahogy látom.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 15:36:21

@FILTOL: Te teljesen hülye vagy, úgy látszik.
Eddig kb 34534 -szor írta le mindenki, hogy
1, a magyarok NYELVE finnugor, a magyar népről látjuk, hogy genetikailag nem egyeznek a többi finnugor néppel
2, az, hogy a magyarok szkíták, hunok, stb., ez egy ÉRTELMETLEN kijelentés, mert ennyi erővel lehet bolgár, török, faszom tudja mi, annyi népcsoporttal érintkezett, keveredett, stb.

bölcsbagoly 2019.02.08. 15:37:03

@gusthy1: Sajnovicsot hagyjuk már ki , igazolta azóta is valaki az állításait? Kik is foglalkoztak a XIX. században a finnugorokkal? Nem véletlenül azok akik a magyarokkal nem akartak?
Mutasd már meg, hogy hol írtam le az általad emlitett zsidózást/Habsburgozást? De az fix hogy nem véletelenül házalsz vele!

bölcsbagoly 2019.02.08. 15:40:07

@ételizésítő: nehogy belekerülj már valamilyen ételbe, mert belehalnak akik megeszik! Ritka egy gusztustalan, öntelt, holt buta figura vagy, az fix!

rallus 2019.02.08. 15:40:12

Hosszú évekig megcáfolhatatlanul finnugorok voltunk és rabolni, gyújtogatni kergettek be bennünket a besenyők a Kárpát medencébe.
Sajnos a tudomány rengeteget fejlődött és a genetikai rokonságot is kizárta a finnekkel, amit az MTA egy huncut megfogalmazású közleményben fogadott el.
Az viszont lehetetlen, hogy a tudományból élő emberek ekkorát tévedjenek, ezért most tökön-babon keresztül küzdenek, hogy legalább a nyelvrokonságot igazolják. Nem rossz ötlet, de a tudomány fejlődése nem áll le...

m.t. 2019.02.08. 15:41:51

@MAXVAL bircaman közíró:
Felesleges ilyen pofonegyszeru rendszeresseget keresned benne hogy ki veszi at kinek a nyelvet, mert egyszeruen nem igaz. Mondok par ellenpeldat.

- Szemfulesen megjegyezted hogy a francia nem german nyelv. Es nem is kelta. Pedig meghoditottak oket a romaiak. (A bretonoktol most tekintsunk el, ok allitolag nem lettek meghoditva :)
- A honfoglalo magyarok is meghoditottak az elotte itt elo szlavokat, megis magyarul beszelunk.
- Eszak-Afrikaban is arabul beszelnek, a berber es egyeb helyi nyelvek csak a sivatagban meg a hegyekben jellemzobb ahova az arab hoditas nem terjedt annyira ki.
- Del-Amerikaban szinte teljesen eltunt minden helyi nyelv, olyannyira meg lettek hoditva.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 15:44:16

@bölcsbagoly: Bocs, lehet, hogy a zsidózás-habsburgozás valamelyik másik anyaföldevő volt. Nem bírom követni.
A finnugorokkal kurvára sokan foglalkoztak, de pl. Philip Johan von Strahlenberg svéd katonatiszt, aki az első olyan ember volt, aki ezeket a nyelvrokonságokat felvetette (még a XVIII. században), első körben nem a magyarokra gondolt (bár később - igen helyesen - rájött, hogy a magyar is ide tartozik), részint, mert svéd volt, részint, mert Szibériában volt hadifogságban, tehát első körben kisebb gondja is nagyobb volt annál, hogy vajon a magyarok milyen nyelven beszélnek.
Ebből is remekül látható, hogy nem a Habsburgok, még kevésbé áruló magyarok kezdtek foglalkozni a kérdéssel, csak innen nézve látszik úgy, hogy mi szartuk a finnugor elméletet (se). Számomra rejtély, hogy miért nem azon pörgünk, amit tényleg mi alkottunk, meg azon, amit alkothatunk még.
(Sajnovicsot nem én hozom fel, hanem az antifinnugristák mániája rajta rugózni, egy miatt került itt elő, hogy _még ő is_ korábbi, mint a XIX. század.)

bölcsbagoly 2019.02.08. 15:45:31

@gusthy1: ez az örök pajzsotok,mikor a lehetetlenségeket dugják az orrotok alá! A szabályokat magatok számáéra, a saját magatokra szabva hoztátok/hozzátok. Érdemes megnézni mikor az MTA új helyesirási kódexet csap össze. Nehogy már azt állítsa valaki, hogy nem csinálnak semmit, jó pénzért! Most is ezért hadakoznak Palkoviccsal!

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 15:46:12

@rallus: Az a különbség a magadfajta fanatikus hülyegyerekek és a tudomány között, hogy a tudomány képes a fejlődésre, ahogy ezt te magad is igen helyesen megállapítottad.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 15:49:36

@gusthy1: genetikailag nem egyeznek a többi finnugor néppel" ja most h kiderult vitathatalanul h a finnugor szarmazas zarzhatatlan.most hirtelen CSAK a nyelvunk rokon.
nevetseges hárítás. amikpr a hun sirokkal van genetikai azonossag akkpr kiderul nincs is hun sir csak hun kori stb.duma.utovedharc.

bölcsbagoly 2019.02.08. 15:50:26

@gusthy1: Ugyan, a finnek a svédek gyarmataként szerepeltek évszázadokon át, a nyelvüket svéd nyelvészek hozták létre s persze ehhez elmélete is kellett faragni. Hosonlóan mesterségesen hozták létre , szintén a XVIII sz.ban a romén és szlovák nyelvet is!

Nincs közöttünk csicska 2019.02.08. 15:50:38

Ez egyszeru politika.

Meg kell varni, mit akarnak a lippsik, es bevezetni az ellenkezojet. Az eddig is bevalt.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 15:51:54

@gusthy1:
forrast kwrtrm.
ja az nincs
koszi.ennyi.amikor forrast kene hozni az nincs...nagykepu vagdalkozas van helyette.
szanalmas bazz.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 15:53:17

@bölcsbagoly
@FILTOL
Ha nektek jó az, hogy "mindenki gonosz ellenség, mindegy, hogy tudományos módon mi látható be, de gyártsunk elméleteket arra, hogy lehessen gyűlölködni", na akkor hajrá. Ami engem illet, megyek dolgomra.

m.t. 2019.02.08. 15:55:42

@rallus:
Fogtam ket zsinort amin volt ket-ket gorcs, osszekotottem oket, es most 5 gorcsom van. 2+2=5.
Az egesz matematikai tudomanyagnak ez roppant kinos, de senki nem fogja elismerni hogy igazam van mert menteni akarjak a presztizsuket.

Amikor parhuzamot allitasz a genetikai rokonsag es a nyelvrokonsag koze akkor vilagga kurtolod hogy halvany fogalmad sincs a nyelveszethez, csak fennkolten ideimprozol valami ertelmetlen seggszelet. Es nem azert rohog az osszes tenyleges nyelvesz mert a szak muveloi osszezarnak, hanem mert kurvanagy faszsag.
Hanyszor kell meg elmondaniuk a szakembereknek, hogy a genetika meg a nyelv total fuggetlen? Jozan paraszti esz is eleg kellene hogy legyen. En beszelek angolul, pedig genetikailag semmi kozom az angolokhoz.
Olyan ez, mintha a roman-spanyol nyelvrokonsagot probalnad cafolni azzal hogy a romanok genetikailag nem rokonaik a mexikoiaknak.

kocsisj 2019.02.08. 15:56:39

@ételizésítő: Már megint megjelentél. Az a szerencse, hogy a Te nyocckeri magyarságod mindent visz. Olvass inkább Arany Jánost, mindnyájan jobban járnánk.

Benkő István 2019.02.08. 16:01:51

A blog szerkesztőjének: Olvasd el az alábbi cikkeket és utána magad döntsd el, hogy szükség volt-e intézkedésekre a jelenlegi helyzet megváltoztatása érdekében:

ALKALMAS-E AZ MTA JELENLEGI FORMÁJÁBAN A KELETI MAGYAROKKAL KAPCSOLATOS KUTATÁSI PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRA?
julianusbaratai.blog.hu/2018/08/05/alkalmas-e_az_mta_jelenlegi_formajaban_a_keleti_magyarokkal_kapcsolatos_kutatasi_program_megvalosita

ÉSZREVÉTELEK VÁSÁRY ISTVÁNNAK A KELETEN MARADT MAGYAROKKAL KAPCSOLATOS MEGÁLLAPÍTÁSAIRA
julianusbaratai.blog.hu/2018/11/02/eszrevetelek_vasary_istvannak_a_keleten_maradt_magyarokkal_kapcsolatos_megallapitasaira

Benkő István 2019.02.08. 16:02:30

A blog szerkesztőjének: Olvasd el az alábbi cikkeket és utána magad döntsd el, hogy szükség volt-e intézkedésekre a jelenlegi helyzet megváltoztatása érdekében:

ALKALMAS-E AZ MTA JELENLEGI FORMÁJÁBAN A KELETI MAGYAROKKAL KAPCSOLATOS KUTATÁSI PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRA?
julianusbaratai.blog.hu/2018/08/05/alkalmas-e_az_mta_jelenlegi_formajaban_a_keleti_magyarokkal_kapcsolatos_kutatasi_program_megvalosita

ÉSZREVÉTELEK VÁSÁRY ISTVÁNNAK A KELETEN MARADT MAGYAROKKAL KAPCSOLATOS MEGÁLLAPÍTÁSAIRA
julianusbaratai.blog.hu/2018/11/02/eszrevetelek_vasary_istvannak_a_keleten_maradt_magyarokkal_kapcsolatos_megallapitasaira

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 16:06:13

@m.t.: jobbara ezt azota hangoztatja a szakma sajat mentegetesere, miota belepett a genetika. maradjunk azert annyiban az h te beszelsz angolul ez egy orbitalis csusztatas. erdetet magyarazoo a szakma.egy elkepzelt finnugor osneptol a mi biztos nem szkita, histen a szkitakra az indoeuropaiak lecsaptak.allitva indoirani nyelvu nep volt.mi alapjan?kb mint mi finnugorok.

m.t. 2019.02.08. 16:07:33

@bölcsbagoly:
Nem kell itt finomkodni Maria Tereziaval, mi ketten tudjuk hogy nem a Habsburgok alkottak meg az elmeletet a finnugor nyelvrokonsagrol, hanem Xenu, a Galaktikus Konfoderacio ura. A Habsburgok csak az o alakvalto hulloember ugynokei, hasonloan a zsidokhoz. Ezzel probalja megtorni a sziriuszi magyarok ellenallasat, hogy elfeledteti veluk hogy ok a Fold es a galaxis szivcsakrai.

inteligencs elenzeki 2019.02.08. 16:10:54

@bölcsbagoly:
"azért ha szépen egymás mellé tesszük ezt az állítólagos 1000 hasonló szót, eléggé égnek áll a hajunk attól, hogy egyes nyelvészek mit találtak hasonlónak! "

"Aki ezt vitatja, gondoljon csak bele, ha egy nyelv 1000 szava egyezik, vagy nagyon hasonlít egy második nyelv azonos jelentésű szókincsére,"

A szókincs helyett talán szerencsésebb lett volna szókészletet mondanom, de mindegy. A nyelvészek (legalábbis úgy tudom,) a szavak jelentését is összevetik. Ilyenkor nem csak úgy találomra vetnek össze kifejezéseket, jelentés tartalom nélkül.

Tehát az az 1000 szó, amit említettem, 1000 fonetikailag azonos vagy hasonló, és jelentésben azonos, vagy hasonló szavakat jelent. példaképpen nézd meg a wikipédia manysi példáit.

"Hurem né vitnel huligel husz hul pugi.
Három nő a vízből hálóval húsz halat fog.
Hurem-szát-husz hulach-szem ampem viten eli.
Háromszázhúsz hollószemű ebem vízen él.
Petge luv lasinen mini tou szilna.
Fekete ló lassan megy a tó szélén.
"
Nehéz nem közös nyelvi eredetről beszélni.
Természetesen van olyan, hogy magán vagy mássalhangzók felcserélődnek, (fekete-pedge, pugi-fog) de a közös eredet ordít ebben az esetben is.
Ettől persze senki nem vitatja pl. az Ezer számnevünk Iráni eredetét sem.
De a nyelvünk Urali gyökere, vitathatatlan.

De ez a tény, miért zavarná azt a másik tényt, hogy viszont a genetikai állományunkban az iráni vonal markánsabb, mint a finnugor ?

ételizésítő 2019.02.08. 16:11:11

@bölcsbagoly:
Műveled te valakinek a seggét a buziklubban, nem a tudományt.
Az pedig jó, hogy nem állsz neki nyelvészkedni, mert halvány fingod sincs róla.

Az ésszel bírókról meg a gondolkodásról fingod sincs, mert nincs semmi eszed, ezért gondolkodásra képtelen vagy, csak más hozzád hasonló faszok által összehordott délibábos baromságokkal hozakodsz elő.
Buta vagy, mint a segg.

"a finnugrászokon kivül ki állítja hogy a magyar nyelv egyrészt a valamiféle, sokszor megcáfolt finnugor őshazától jutott el ide"
A világ minden nyelvésze.
Már aki tanulta is a nyelvészetet, nemcsak önjelölt faszkalap, mint te.
A kérdésed másik felére meg az a válasz, hogy nem is állította senki. Pont ezt nem bírjátok felfogni ti seggbuta turbómagyarok.
"a finneknek akkor hozta létre egy svéd, a Kalevalával az irodalmi nyelvet"

Egyrészt nem svéd volt, hanem finn (már ha elfogadjuk, hogy a magyarországi svábok magyarok és nem németek), másrészt a Kalevalának kurvára semmi köze az irodalmi nyelvhez, egy nagyon régies karjalai nyelvjárásban íródott, kb. mintha az Ómagyar Mária-siralom nyelvét mondanád magyar irodalmi nyelvnek. A mai finnek számára kb. annyira érthető, mint Shakespeare nyelve a mai angoloknak. Látszik, hogy fingod sincs semmiről.

@FILTOL:
Semmilyen komolyan vehető írott forrás nem tartalmazza ezt, régészeti bizonyíték pedig egy darab sincs rá, csak a hozzád hasonló turbómagyar faszfejek fantazmagóriái.

@G.Tibor:
Kivéve, hogy a hunokhoz semmi közünk, így a hagyományaikhoz sem. Legalábbis nem több, mint bármelyik másik pusztai népéhez, lásd kunok, besenyők, kabarok stb.

@gusthy1:
" finnugor őshaza 5000 évvel a honfoglalás előtt bomlott fel"
Jó lesz az 3000 évnek is.
"nyelvrokonság földrajzi közelséget jelent"
Ja, mint a svéd meg a szanszkrit, milyen közel vannak már földrajzilag, nem? Pedig bizonyíthatóan rokon nyelvek.

"A finnugristák nem állítják, hogy volt finnugor őshaza"
Anélkül azért elég nehéz lenne közös gyökerű nyelvet kialakítani.

Ami az irányhármasságot illeti, az szerintem nem ez, mert ilyen esetben minimum négyesség, a -hoz/hez/höz kimaradt.

@Comte de Gippaud:
A szókincs alapján a magyar nyelv szláv lenne, mert azzal van a legtöbb közös (pontosabban onnan átvett) szavunk. A nyelvrokonság a nyelvtan hasonlósága alapján dől ez, ez pedig egyértelműen finnugor, a többszörös ragokkal, a raggal kifejezhető egy és több birtokkal, a névutókkal, az indogermán nyelvben nem található külön határozói igenévvel (-va/ve, -ván/vén) stb., ezek a finnugorban mind megvannak. Érdekesség, hogy az alanyi és tárgyas ragozás viszont nincs a finn nyelvekben, csak az ugorokban, az a magyarral a finntől távolabbi rokonságban álló cseremiszben van meg, valószínűleg a finn ágtól való szétválás után vettük át.

ételizésítő 2019.02.08. 16:13:07

@FILTOL:
Tanulj meg finnül, te agyatlan fasz, és akkor rájössz te is.

"asit.lapoz."
Ahhoz nem kell ész, amennyi neked van, abból kb. ennyire telik, a magyar helyesírás megtanulása már túl magas a szellemi szintednek.

bölcsbagoly 2019.02.08. 16:14:33

@m.t.: ja, van az ember, meg van a nyelv, egymástól függetlenül( de akkor mi az amit az ember beszél, s ki beszéli a nyelvet?). nem szégyelltek ilyen marhaságokkal jönni?
A tényleges tudományoknál a szabályokat a tények hozzák létre, az ember csak megfogalmazza azokat, az áltudományoknál pedig az ember hozza létre a szabályokat és ráerőlteti a tényekre!
Pont mint a nyelvészet, akkor milyen tudomány is ez?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 16:17:34

@ételizésítő:

""a magyarnak nincsenek közeli nyelvrokonai"
De, vannak. Csak saját országuk nincs, és néhány tízezres lélekszámú népek.
A magyar és a finn rokonsága pedig inkább olyan, mint mondjuk a svéd és az angol rokonsága, nem mint az oroszé és az angolé."

Tévedsz.

Az uráli nyelvcsalád kb. az indoeurpai mintájára képzelendő el, melyben mondjuk az ír és a bengáli egymás rokonai. Mondjuk mint a magyar és a lapp. A magyar és a finn meg kb. mint az angol és az albán.

A manysi és a magyar már közelebbiek, de ezek se közeli rokonok,. ez kb. az angol és az orosz rokonsági foka.

Svéd és angol = ilyen közeli rokna a magyarnak NINCS.

bölcsbagoly 2019.02.08. 16:17:36

@ételizésítő: komoly pszichiáter látott mér mióta otthagytad az OPNI-t a bezárása után?

bölcsbagoly 2019.02.08. 16:23:24

@Comte de Gippaud: ugyan már, ilyen mondatokat senki sem mond, ezek mesterségesen összevágott szavak, hogy meggyőzzék a laikusokat! Ebben az esetben is kilóg a megtévesztés szándéka, a lóláb!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 16:24:33

@ételizésítő:

A finnek a genetikára alapoznak, a magyar meg a nyelvre, ennyi az egész. Ezért más a saját nemzetkép.

A magyarok azt mondják "bejöttünk Árpáddal", pedig a mai magyarok 90 %-a sose jött be Árpáddal, nem leszármazottja a honfoglalóknak, hanme ahhoz asszimilálódott őslakosság és későbbi migráns lakosság leszármazottja.

A finnek zöme se leszármazott, hanem asszimilálódott hozzájuk. De ők inkább a genetikát nézik.

Ez ugyanaz végüli, csak más a szempont.

A bolgárok esetében hasonló van, 3 nézet harcol, politafüggően: mik vagyunk, trákok, szlávok, vagy bolgárok.

Nincs közöttünk csicska 2019.02.08. 16:28:14

@MAXVAL bircaman közíró: vagy dakok.

a dako-bogar kontinuitas elmelete szerint

ételizésítő 2019.02.08. 16:28:32

@bölcsbagoly:
ja, te ostoba fasz, csupa mást jelentő meg hangutánzó szó:
veri - vér
käsi (kiejve: keszi) - kéz
kala - hal
uusi (úszi) - új
voi - vaj
vesi - víz
silmä - szem
kuulla - hall
kuolla - hal (meghal)
täyttää (teüttee) - tölt (vö.: tőt)
tietää - tud
sydän (szüden) - szív (testrész, régi magyarban szű)
ebből:
sydämellinen (szüdemellinen) - szívélyes - keress még egy nyelvet, ahol ez a szív szóból származik
Stb.

Bár valóban nem a szavak, hanem a nyelvtani rendszer a rokonság meghatározója, az pedig a finn és a magyar esetében nagyon hasonló.
De tudom, segghülyének magyarázok.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 16:28:42

@ételizésítő: ja.en fantazialok mikor te/ti semmilyen ismetlem semmilyen torteni forrassal nem tudjatok igazolni a finnugor szalat.csak nyelveszkedessel.sertegethetsz nyugodtan.betudom a zavarodnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 16:33:24

@m.t.:

Sok magyarázat lehet.

Az ország közepén kevés volt a szláv, a magyarok többségbe kerültek, így a szláv nyelv csak a végeken maradt meg: mai szlovákok, ruszinok, horvátok.

A lakosság eleve magyar nyelvű volt (avarok), akiket a szlávok nem asszimiláltak.

Nincs közöttünk csicska 2019.02.08. 16:34:54

@MAXVAL bircaman közíró: De lehet hogy dakok laktak itt, csak kesobb beromanultak.

Amikor a romanok bevonultak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 16:39:44

@Nincs közöttünk csicska:

A mai bolgárok kb. 50-60 %-a a balkáni őslakosságból van, ezek a trákok. Aztán van kb. 30-40 % szláv, ezek egy része elszlávosodott görög, macedón, stb., s mondjuk 10-15 % ősbolgár, a bolgár honfoglalók a VII. századból.

Ezek egy részt keveredtek, de ma is láthatóak az eltérések, különösen a bolgár nőknél máig jól kivehető a 3 típus.

Kontinuitás nincs. A trákok mint identitás megszóüntek 1800 éve, jóval a szlávok bejövetel (VI. sz.) előtt.

bölcsbagoly 2019.02.08. 16:41:32

@ételizésítő: igazad van, csak az a baj, hogy magadnak magyarázod a megmagyarázhatatlant! Ezzel a szókinccsel hány osztályt tudtál elvégezni 16 éves korodig?

Nincs közöttünk csicska 2019.02.08. 16:42:22

@MAXVAL bircaman közíró: Engem csak az erdekel, hogy a bolgarok a magyarokat, vagy a romanokat szeretik-e jobban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 16:43:34

@Nincs közöttünk csicska:

Lehettek dákok is, Erdélyben, de nem voltak azpk akkor románok, se már dák identitásuk nem volt.

ételizésítő 2019.02.08. 16:45:42

@m.t.:
"Del-Amerikaban szinte teljesen eltunt minden helyi nyelv, olyannyira meg lettek hoditva"
Azért nem, vannak olyan vidékek, ahol ha nem tudsz kecsuául vagy ajmarául (ami a helyi angol, nem a helyi törzs, hanem az inkák nyelve, pedig az inkák már 500 éve nincsenek), akkor meghaltál, mert a spanyolt nem értik.

@bölcsbagoly:
Mondod ezt te, te seggbuta, áltudományos faszságokkal dobálózó faszkalap.
"a nyelvüket svéd nyelvészek hozták létre"
Gondolom, tudsz még ennél nagyobb faszságokat is. Ne tartsd magadban, már így is segghülyének tűnsz ugyan, de égesd még magad.
Arról most ne is beszéljünk, hogy amikor a finn nyelvészettel elkezdett bárki is foglalkozni, akkor Finnország már az Orosz Birodalom része volt.

@rallus:
Na, megjött még egy agyatlan turbómagyar barom.

@FILTOL:
Ja, világ-összeesküvés a magyarok ellen, a hozzád hasonló faszfejek szerint. Ezért nem talált még senki sem hun sírt, sem a hun nyelvre utaló semmilyen irományt. Amit igen, azt meg lehugyozták vagy elégették.
Nyilván, mert a magyar olyan jelentős nép, hogy a világ minden tudósának célja kibaszni vele a hozzád hasonló, írni megtanulni képtelen agyalágyultak szerint.

@kocsisj:
Tanulj meg inkább írni, azzal járnál jobban.

ételizésítő 2019.02.08. 16:49:24

@bölcsbagoly:
Te ostoba barom, akkor a genetikailag török bolgárok hogy az anyádban beszélnek szláv nyelvet?
Pedig a szlávoknak meg a törököknek genetikailag kurvára semmi közük egymáshoz.
Meddig bizonygatod még, mekkora ostoba faszkalap vagy?

@MAXVAL bircaman közíró:
Ostobaságokat beszélsz. Lásd itt a fentebb hozott példákat a manysiból.
Hozz ilyeneket görög-angol vonalon.

Nincs közöttünk csicska 2019.02.08. 16:50:59

@MAXVAL bircaman közíró: Egyszer ismertem egy bolgar villamosvezeto nenit. Szileziaban praktizalt, csak veletlenul derult ki, hogy bolgar.

De azt nem mondta, hogy szereti-e a romant.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 16:51:01

@m.t.: lehet gunyolodni de valojaban Leibniz 1710-ben írott 'Brevis designatio meditationum de originibus gentium ductis potissimum ex indicio linguarum' c konyveben irta le eloszor ezt a baromsagot.
veletlenul akkor amikor a szkita magaskultura kincsei elokerultek (nagy peter aranyak) es az arja elmeletet koveto pangerman politika altal motivalt szinten ugyanebbol az iskolabol jovo tudosok kijelentetettek a szkitak indoirani nyelvet beszelo nep volt.vagyis az indoeuropaiak elcsakliztak a 18 sz.ban a szkitakat MAJD. a 19.ben pedig levalasztottak rolunk a hunokat.
ez tortent. lehet ezt vedeni.de minek?

inteligencs elenzeki 2019.02.08. 16:51:50

@ételizésítő:
"A szókincs alapján a magyar nyelv szláv lenne, mert azzal van a legtöbb közös (pontosabban onnan átvett) szavunk."

Ez is igaz, de úgy tudom, a nyelvi eredet kutatásánál, az alapvető, és archaikus szókincset is alapul veszik, (régi, még a földművelés előtti tevékenységekkel, testrészekkel, számnevekkel, alapvető táplálékokkal stb.) Én a közös szókincs alatt ezt értettem, nem a Tokaji szamorodnira utaltam pl. :)

"A nyelvrokonság a nyelvtan hasonlósága alapján dől ez, ez pedig egyértelműen finnugor, a többszörös ragokkal, a raggal kifejezhető egy és több birtokkal, a névutókkal, az indogermán nyelvben nem található külön határozói igenévvel
"

Ha csak ezt néznénk, akár még annak az olasz nyelvésznek is igaza lehet, aki az etruszk-magyar kapcsolatot gyanítja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 16:52:24

@Nincs közöttünk csicska:

A szomszédokat nem szokás szeretni, szóval már csak ezért is a magyarok a jó emberek bolgár szemmel. Bolgár-magyar határ utoljára 800 éve volt, szóval nem számít ez már szomszédságnak.

Egyébként meg a bolgár nemzettudat része mindig az volt, hogy bolgár honfoglalók a magyarok rokonai voltak, sőt a magyarok amolyan elkóborolt bolgár törzs voltak. Így a magyar nyelvre úgy tekintettek mint a bolgárok eredeti nyelvének a rokonnyelvére (a bolgárok a IX. sz. környéken váltottak nyelvet, azóta szlávul beszélnek).

Szóval a bolgár őskutatás egyik szála a magyar nyelvet fontos eszköznek tekintette az ősbolgár nyelv megismeréséhez. (A másik szál az északra vándorolt bolgárok, a volgai bolgárok tanulmányozása, ők ma "csuvas" név alatt futnak.)

A II. vh. előtt a bolgár egyetemeken sok magyar vendégtanár működött, s sokan csak azért tanultak magyarul, hogy így foglalkozzanak az ősbolgárral, melyből nagyon levés emlék van.

Ez egyik magyar "sztár" aki Mo-on levéssé ismert, de BG-ban ma is minden őskutató ismeri munkáit: hu.wikipedia.org/wiki/Feh%C3%A9r_G%C3%A9za_(r%C3%A9g%C3%A9sz)

ételizésítő 2019.02.08. 16:58:35

@MAXVAL bircaman közíró:
A finnek zömének köze van az oda 1500-2000 évvel ezelőtt letelepült ősfinnekhez, közel sem volt akkora keveredés, mint a Kárpát-medencében, meg népirtás sem, mint amit itt a tatárok meg a törökök (meg a kánjuk meggyilkolása után a besenyők) műveltek. A svédek meg az oroszok ugyan elfoglalták az országot, de nem nagyon települtek át oda, mivel a hidegen kívül más érték nem nagyon volt ott, abból meg volt nekik is bőven otthon.

Az avarok miért lettek volna magyar nyelvűek?
Már megint részeg vagy?

@FILTOL:
Te ostoba fasz, senki nem is beszél történelmi forrásról, csak a hozzád hasonló elmebeteg faszok hozzák mindig elő. Nyelvészetről beszélünk.

@bölcsbagoly:
Te ezzel a helyesírással hány osztály tudtál elvégezni?
De talán tanulj meg olvasni, írott szöveg megértésében sokat segít. Ugyanis leírtam, hogy a szókincs másodlagos, a nyelvi szerkezetek számítanak. Azok pedig a finnben nagyon hasonlóak a magyarhoz. Jobban, mint bármilyen más nyelvéi (kivéve a manysi-hanti stb. ugor népeket).
Majd ha megtanultál finnül, akkor gyere vissza, és próbáld cáfolni.
Az a baj, hogy fingod sincs az egészről, úgy ugatsz baromságokat. Én meg tanultam finnül.

ételizésítő 2019.02.08. 16:59:50

@MAXVAL bircaman közíró:
Egész mondatokat, baromka, mint amiket itt fentebb @Comte de Gippaud: hozott.

kolomparlole1114 2019.02.08. 17:03:04

Ezt a palkovics nevű kóklert miért nem basszák már ki az akadémiából? Ha már úgyis mindegy, legalább megüzenhetnék neki a tudósok hogy nem méltó lábtörlőnek se. Meg fúrni kéne a Cigánynál, hátha kibassza. A Lézerjanó is érinthetetlennek hitte magát, aztán mégis bukott, pedig az jóval a palkó felett volt., szal ez is bármikor repülhet. Pl. ha sikerül knós balhét csinálnia az akadémikusoknak, amin többet veszthet a kormi mint a palkó kibaszásával.

kolomparlole1114 2019.02.08. 17:06:11

@MAXVAL bircaman közíró: A fideSSesek a magyaroknak elég távoli rokonai, de a románoknak annál közelebbi!

bölcsbagoly 2019.02.08. 17:08:15

@ételizésítő: te egy bunkó voltál és maradtál, akármit és akármennyit is tanultál valahol!
Hol tanultad azt a marhaságot, hogy a finnek 1500-2000 éve élnek ott ahol, mikor a régészeik ezt 9000 évre teszik s nem dumára alapozva, hanem régészeti leltekre!
Ne a mostani finn nyelvvel igazold magad, hanem az ezer évessel, de legalább 500 évessel! Lássuk az is igazolja az állításaidat?
Egyébként húzz el ezzel a bunkó proli szókinccsel, nem sül le a pofazománcod ilyen stílusban társalogni?

Jakab.gipsz 2019.02.08. 17:08:41

@nookedli: neked van igazad, az angolok, koránt sem véletlen járatják a gyerekeiket, JÓ iskolákba, ugyanis ha megszólalsz angolul, rögvest tudja mindenki, hogy milyen osztályból és honnan való vagy, a világ legrasszistább nyelve.

@ételizésítő:

Tévedsz, az még nem tudás, ha felmondod a bemagolt lexikont, a stílus maga az ember, tehát tudhatom aszt, hogy ki vagy.

bölcsbagoly 2019.02.08. 17:09:43

@kolomparlole1114: maradj a kocsmádban, bunkócska!

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2019.02.08. 17:11:04

Sok fideszes szarkupacnak a nyelve ebben a pöcegödörben nem ugor, nem is finn, de még csak nem is magyar, hanem egyszerűen orbánszaros.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 17:16:06

@ételizésítő:

Ami a finnugor őshazát illeti, nyilván kellett lennie egy helynek, ahol valamilyen módon emberek egy kupacban éltek, és viszonylag közös vagy hasonló nyelveken beszéltek. De az "őshaza" fogalma így, ebben a formájában egy ősi, egységes "nép"-re is utalna, és ez fogalmilag is problémás (ki számít egy népnek i.e. 3000-ben?) (Az 5000 úgy jött ki, hogy amit én olvastam, ott kr. e. 4000-re teszik, a X. sz-ban már kr. u. 1000-rel vagyunk, 4+1=5. ). Továbbá még két okból nem "tényállítás" az őshaza: egyrészt csak következtetünk rá, másrészt nagyon sok tipp van, hogy mikor és hol volt. Szóval szerintem egyről beszélünk, csak igyekszem nagyon óvatosan fogalmazni.

A hármasság tekintetében a nál-nél az a középső irányhoz tartozik (valahol ott, -ban-ben, -nál-nél, -on-en-ön stb. ugyanaz az irány), nem érzem, hogy mitől negyedik, de ennyire nem értek hozzá.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 17:20:43

@Comte de Gippaud: A nyelvrokonság vizsgálja a hangtani, szókincsbeli, nyelvtani sajátosságokat is, úgyhogy az "inkább nyelvtan" vs. "inkább szókincs" kérdés nem igazán értelmes. A szókincsbeli hasonlóságokat elsősorban hangtani szabályosságok mentén vizsgálják (milyen szabályos hangtani átalakulások történtek), tehát önmagában a szókészlet hasonlósága nem igazán mond semmit. Ugyanez igaz a nyelvtanra - nem feltétlenül kell azonosnak lennie a nyelvtannak, de valamilyen módon kimutathatónak kell lennie a fejlődés irányának, ÉS ki kell tudni zárni a párhuzamos fejlődéseket (ez utóbbi a legnagyobb nehézség a szókészlettel kapcsolatban egyébként).

Kunhallmi Agnes 2019.02.08. 17:46:19

Remelem ha eleg sok arab lesz itt, akkor betiltjak ezt a kurva nyelvet, Csak lekene bontani azt a kurva keritest.

Populista tekintélyelvű autokrata diktátor 2019.02.08. 18:06:45

@Kolompár Magneto: "Kevés annál lényegtelenebb kérdést ismerek a világon, mint hogy milyen eredetű a magyar nyelv. Tökéletesen, teljesen mindegy. "

Kibaszott idiota sorosberenc lipsi vagy.
Kurva erdekes lenne tudni biztosan, hogy megis honan jottunk, hogy kik vagyunk. Meg az is lehet hogy nem orulnenk neki, mert nem olyan dicsoseges, de akkor is jo volna legalabb 5 ezer evre visszavezetni.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 18:11:44

@ételizésítő: Nyelvészetről beszélünk"
eloszor is ebben a topikban en soha ne.beszeltem nyelveszterol.beugattal nekem es terelsz.
azt allitom h telis teli a tortenelmi forras a szkita hun magyar leszarmazas igazarol.
a finnugor eredetrol meg semmi.
de nyomasd nyugodtan h miert fasz mindenki.oaptol csaszrig kiralyoktol utazokig siplomataktol mindenkiig.
hazudtok az van.semmilyen fiinugor erdetrol nincs szo.lehetett nyelvi kapcsolat de az nem egy finnugor oshaza kepeben jelent meg. forrasotok nulla.de a pofatok óriási. nyelveszkedsz mi.
magatkkra maradtatok ennyi. az irott forrasok a regeszet a hagyomány, a diszitomuveszet mind az ellenkezojet igazolja mint amit hazudtok.

élhetetlen 2019.02.08. 18:54:15

@midnightcoder2: @nookedli: Ne legyetek már lököttek! nookedli, te is tudod, hogy bármilyen szép, és gazdag a magyar nyelv, a magyarok háromnegyed része sem tudja tisztességesen megtanulni (ikes igék ragozása, stb.), nemhogy a világ. midnightcoder2, te meg érd be azzal, hogy bizonyos szakmákban közös kommunikációs nyelv a mostani angol, mert a szöveged elég gagyi: „Angolul is elég jól elboldogult Pl. Shakespeare is”, csak te nem boldogulnál el azzal az angol nyelvvel, amin még Shakespeare írt, ahogy a ma élő angol átlagember sem. És az, hogy a németek, franciák, oroszok, szávok, latinok mind angolul beszélnek csak, az ugyanolyan abszurd, mint, hogy magyarul. De, ha élvezitek ezt a vitát, akkor bocs a belekottyért.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 19:04:07

@gusthy1:

A magyarpknka semmi közük a finnugor őshazához, ez biztps. Kb. mint ahogy egy mai amerikai néger egyetlen őse se élt soha az angol őshazában.

kvadrillio 2019.02.08. 19:10:07

na, KJAZA NAGYONBAROM, AI ÁLLANDÓAN A MAGYAROK MAGYARSÁGÁVAL FOGLALKOZIK ??? NAGYON UINALMAS MÁR.....

Thunder_th 2019.02.08. 19:14:16

@FILTOL: Nimródig mi? Jó hogy nem Maglódig te féleszű. Te mitől vagy ilyen nagyon sötét? Az ilyen ostobákat tenyésztik vagy gyártják? Mesélj milyen trauma volt az életedben amitől ilyen szerencsétlen lettél? Vagy mindig is ilyen voltál?

kocsisj 2019.02.08. 19:22:13

@ételizésítő: Gondolom csak tárgyi tévedés - a kunok, amikor a kánjukat megölték, nem a besenyők. Hogy az avarok milyen nyelven beszéltek, szerintem a kutya sem tudja. A hozzánk legközelebbi bizánci szövegek mindenkit türknek hoznak, aki lovon ült és íjazott (minket is).
Ami még egy brossúrát megérne, azok a kazárok. Ugye a jelenlegi tudásunk szerint egy ideig a vazallusaik voltunk, az egyik betelepülő törzs, kabarok, azok a kazárok egyik törzse. Egy óriási birodalom, amelyik az egyik napról a másikra felveszi az izraelita vallást államvallásnak és rá száz évre szőröstül-bőröstül eltűnik. A szovjet időkben tudtommal nem nagyon kutatható a nyomuk. Mi van velük most? Nem igaz, hogy Moszkvában vagy Kievben nincs semmi írásos nyom. Az ő írásbeliségük régebbi a miénknél köszönhetően a bizánci görögöknek, akik már hit térítettek ott.

ételizésítő 2019.02.08. 19:28:03

@Comte de Gippaud:
Tartok tőle, hogy nem, mivel határozói igenév pl. ezekben a nyelvekben nincs, a finnugorokban meg van.
Az indoeurópai nyelvek közül a szláv nyelvekben van, a többiben más nyelvi eszközt (gerundium vagy befejezett melléknévi igenév - ezek egyike sem határozói igenév) használnak helyette.
Nem azt kell nézni, hogy 1-1 nyelvtani rendszer megvan-e, mert úgy sokat lehetne találni, mivel ragoz pl. az összes szláv nyelv meg a latin nyelvek is (legalábbis írásban, kiejtésben nem mindig, lásd pl. francia), de mivel a finnugor nyelvek nem használnak prepozíciókat (egyik sem), hanem kizárólag ragokat és névutókat, a szláv rokonság máris ugrott. Ahogy a latin, germán stb. is.
De persze, az alapszavakat is vizsgálják. Csak abból elég kevés maradt meg, és mivel a legrégebbi szavak, ezek estek át a legnagyobb változáson, míg a szlávból átvett pénz, szalonna, kasza, pohár, szoba stb. maradt gyakorlatilag változatlan.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2019.02.08. 19:28:56

"bizonyos patrióta érzelműek feltétlenül be akarják bizonyítani, hogy a magyar az nem egy finnugor nyelv"
Az értelmesebbje egyébként már feladta ezt a vonalat, és más csapásirányon próbálkozik. Ennek a lényege, h a honfoglalók egy türk nyelvű (és etnikumú) népesség voltak, akik(nek a leszármazottai) itt a Kárpát-medencében vették fel a magyar nyelvet egy magyarul beszélő etnikumtól (szeretik azt sejtetni, h ez az etnikum az avar volt, de mivel tudják jól, h róluk egyértelműen bebizonyosodott, h nem lehettek magyar nyelvűek /sőt az is, h magyar nyelvűekkel tömegesen nem is kerültek érintkezésbe/, ezért ha mondani is kell vmit, inkább azt mondják, h egy, az írott forrásokban nem megjelenő etnikumról lehet szó).

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 19:37:10

@MolnarErik: róluk egyértelműen bebizonyosodott, h nem lehettek magyar nyelvűek /sőt az is, h magyar nyelvűekkel tömegesen nem is kerültek érintkezésbe/, ezért"
erre adnal forras.ha bebizonyosodott..?

midnightcoder2 2019.02.08. 19:39:23

@ételizésítő: Szerintem menj vissza szépen hamburgert árulni ahelyett hogy hülyeségeket beszélsz.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 19:41:53

@FILTOL: foleg a szarvasi tűtarto figyelembevetelevel varom kivancsian az allitas forrassal alatamasztasat.

ételizésítő 2019.02.08. 19:48:00

@bölcsbagoly:
Ezeket a faszságokat gondolom, ugyanonnan szedted, mint a többi faszságodat, te agyatlan, írástudatlan turbómagyar faszkalap. 9000 éve még kőkorszak volt, te agyatlan faszkalap. Azt sem tudod, miről ugatsz, csak jár a pofád.
Tanulj meg írni, utána kezdj el pofázni bármiről.
Kevered azzal, te faszkalap, hogy 9000 éve élétek már ott emberek. Csak nem finnek. Ahogy Magyarországon is éltek hozzád hasonló előemberek már több százezer évvel ezelőtt is, csak azoknak a tiédnél sokkal fejlettebb volt az agyuk.

@Jakab.gipsz:
Ja, "aszt".
Az írásodról én is, hogy egy tanulatlan pöcs vagy, aki az anyanyelvén nem képes megtanulni írni. Mint a turbómagyarok általában. Ez jellemzi az agyi szinteteket, ami valahol a nulla és a semmi között található.

@gusthy1:
Mivel nyilván ősi, egységes nép is volt, sőt, valaha valószínűleg egy törzs, ami sikeresebb lett, mint a többi, és a többit vagy leigázta, vagy egyesült velük, és egyre terjeszkedett, aztán ahogy szűk lett a terület, egy részük odébb vándorolt, és ahogy telt az idő, változott a nyelv is.

Ami a szétválást illeti, ha ennyire rég lett volna, már csöppet sem hasonlítana a két fő nyelvcsalád. Mostanában kezdik pedzegetni azt is, hogy a magyarok Etelközből nem több száz év, hanem max. pár évtized alatt jöttek a Kárpát-medencébe, ami jóval észszerűbbnek is tűnik.
5000 évvel ezelőtt éltek az első fáraók. Mi maradt a nyelvükből?

@FILTOL:
Ezek szerint a magyarok zsidók? Mert ugye Nimród zsidó volt, Noé fia.
A hozzád hasonló elmebetegeket szabadították ránk, amikor az OPNI bezárt. Téged nem Nimródig kéne visszavezetni, hanem a jászol elé, hogy ott kérődzhess tovább a többi barom mellett. Az őseidet meg leginkább Riskának nevezték, és lehet, hogy a magyarokkal jöttek be Vereckénél, de csak mint igavonók.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2019.02.08. 19:48:15

@MAXVAL bircaman közíró: Amekkorát te tévedsz (mivel nyilván nem vagy tisztában a hatványozással).
Volt (lehet, h van is) egy műsor, amiben celebek őseit kutatták ki (who do you think you are). Ebben járt úgy a fekete, rabszolga őseire büszke Ainsley Harriott, hogy legnagyobb meglepetésére kiderült, h ő egyenes apai ágon fehér rabszolgatartó.

ételizésítő 2019.02.08. 19:49:49

@midnightcoder2:
Te meg szerintem menj vissza Orbán seggét nyalni, lassan elfogy a szar a nyelvedről, és ismeretlen ízekbe fogsz botlani.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 19:53:11

@ételizésítő: Nimrod Jafet fia volt, nem Sémé akitol a sémi nepek szarmaztak.
a muveltseged nulla a pofad meg óriási.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 20:00:24

@FILTOL: a biblia szerint pedig Kam / Kush leszrmazottja volt.

Jakab.gipsz 2019.02.08. 21:07:55

@ételizésítő:

Te pedig, az elmondott hőbörgésed szerint, "turbó libbsi vagy", mint az egykori kommcsik, pontosan úgy osztod az ész, üvöltözöl alpári módon mint egy diktátor, mond melyik pojáca fenekéből bújtál ki, a sok ismert közül ?

Tudnod kell, fájni fog az ébredésed, nem kicsit nagyon.

A helyetekre kell pofozni benneteket, a történelem szemét dombján van a helyetek.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2019.02.08. 21:35:55

@FILTOL: A magyarok a nagy vízneveket szlávos alakban vették. Ha az avarok lettek volna azok, akik a magyar nyelvet a Kárpát-medencébe hozták és tőlük vették volna át a türk nyelvű honfoglalók, akkor ez nyilván nem lehetett volna így, mivel az avarok a szlávok előtt érkeztek ide, így nyilván nem vehették át vízneveiket a szlávoktól. Ha meg tömeges magyar-avar érintkezés lett volna, akkor meg nyilván a magyarok az avaroktól vették volna át a vízneveket, nem pedig a szlávoktól.
Az avarok eredeti magyar elnevezése, a várkony nyilvánvalóan bizánci/görög átvétel, míg a szlávok és a németek avarokra vonatkozó népneve (ami a településnevekben jelenik meg) közvetlenül az avarok önelnevezéséből ered, ami azt bizonyítja, h velük ellentétben a magyarok nem éltek TÖMEGESEN közvetlenül együtt az avarokkal.
Nem teljesen világos számomra, h szted a szarvasi tűtartó most arra bizonyíték, h az avarok magyar nyelvűek voltak, vagy pedig arra, h a magyarok és az avarok TÖMEGESEN éltek együtt, de nyilvánvalóan egyikre sem.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2019.02.08. 21:39:24

@Jakab.gipsz: Te tisztában vagy a "hőbörgés" és az "alpári" szavak jelentésével?
Csak azért mert a kommented mind2-t tökéletesen lefedi.

morph on deer 2019.02.08. 21:41:28

@Kunhallmi Agnes:

Betiltani már teljesen felesleges.
Épp elég lesz, ha tőled kezdenek tanulni páran, és hamarosan nyoma sem marad a magyar szónak...

morph on deer 2019.02.08. 21:49:51

@FILTOL:
“Nimrodig van visszavezetve.az fáj ezeknek.sima ugy.”

Nem mondod?

en.m.wikipedia.org/wiki/Nimrod

Jakab.gipsz 2019.02.08. 22:56:15

@MolnarErik: Mielőtt bele kotyogsz, egy dialógusba, ismerd meg az előzményeket is, pl, @ételizésítő: kinyilatkoztatásait és annak hangnemét.

Alpári szavakat nem szívesen használok, minek ? felesleges, bezzeg @ételizésítő: ! Ami pedig a "hőbörgés" kifejezésemet illeti, a tudomány a bizonyosságról szól, tehát a tudás az soha sem okoz gyűlöletet és hőbörgést, a tudás az ami, még ha előtte tévedtünk is volna jókedvre derít.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 22:59:09

@MolnarErik: hat arra gondklok h a 60e avar idore datalt sirbol egyetlen bizonyitott nyelvemlek kerilult elo...az pedig magyarul volt. a szlav atvetelek spekulaciok.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 23:05:11

@morph on deer: nem en mondom hanem a gesta hungarorum a kepes kronika es a tarik.i ungurusz is.ez harom irott forras...a nephagyomanyt es mondakat szerteagazo attila hagyomanyt benne nimroddal ne is emlitsen.a magyarok nimrodtol eredeztetik nepuket. atilla is nimrodra utal. vitatkozz veluk.

mgdé 2019.02.08. 23:54:43

@FILTOL:

"a szkita hun magyar leszarmazas igazarol"

Az a sajnálatos helyzet, hogy nagyon-nagyon valószínűen választanod* kell:
Szkíta VAGY hun.

Mindkettő egyszerre csak akkor fog menni, ha belátod, hogy a magyarok bizony egy több komponensű konglomerátum. Már a honfoglalás előtt is. Ez esetben meg ugyebár akár még az ugor is befér ... :)

(Persze ha mindkettő szíriuszi, mindenki más meg nem az, az akkor egészen más.
De akkor hogy születhettek gyerekeik hun főembereknek idegen népek nőitől?)

* S ez semennyiben nem mond ellent annak, hogy a hun birodalmat alkotó meghódolt népek között indoiráni eredetű sztyeppei lovasnépek IS voltak. (Mint ahogy germánok, meg mindenféle egyebek is.) S ha ez boldoggá tesz, ezen indoiráni népelemeket tőlem még ekkor is - már a szarmata, de még a gót koron is túl vagyunk - nevezheted szkítának.
Viszont akkor, ahogy ezen szkítákat hunnak, úgy a Kárpát-medencében talált, a magyarok által meghódoltatott szlávokat, gepida, jazig, kelta, mittudomén maradványokat, stb. is tekintsd ab ovo magyarnak. Honfoglaló(!) magyarnak.

cms.sulinet.hu/get/d/41348d65-5428-4173-260e-0be18abde07b/1/9/b/Large/59-a_gorog_vilag_atlasza-119o-jobb_felso_nagy.jpg

Szerinted ez hun típusú arc?

Folyt.:
Ráadásul - mint erre már többen figyelmeztettek - sem a kulturális eredet, sem a genetikai eredet fősodra nem azonosítja be kutyakötelesen, milyen nyelvi eredetű a magyar nyelv. Legyen neked megoldandó példa mondjuk Szicília, valamint Moldva nyelve.
Azt már nem is említve, hogy a "szkíta" meg a hun meg nem igazán lehetett azonos nyelv, mert akkor a Krím görög kereskedővárosai már rég ismerték volna, s - legalább a Keletrómai Birodalom, no meg Hermanarik gót királysága számára számára - nem lett volna meglepetés a hunok megjelenése, s ismeretlen a nyelve.

Amúgy jól vagy?
Rallussal, ivás és karakterszám letudás közben, közösen találjátok ki ezeket, vagy mindketten külön-külön is bármikor tudtok (nem finn) szarvasagancsok közt utazó arany Napot festeni a sötét éj légnemű bársonyára?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2019.02.08. 23:59:47

@FILTOL: A szarvasi tűtartónak nincs általánosan elfogadott olvasata (a jelek meglehetősen kopottak, ezért elég sokmindent kell belelátni, másrészt a szöveg túl rövid ahhoz, h még tiszta olvasat esetén is egyértelműen beazonosítható legyen a nyelv), az viszont kétségtelen tény, hogy a magyar a nagy vizek neveit szlávos alakban vették át, illetve az avarok népnevét pedig a bizánciaktól.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2019.02.09. 00:02:34

@FILTOL: A Képes krónika azt is mondja, h Könyves Kálmánnak a fülén át kiszívták az agyát, de utána még élt (bár szóltak neki, h talán fel kéne vennie az utolsó kenetet).

ételizésítő 2019.02.09. 18:30:53

@FILTOL:
Mindegy, ugyanúgy zsidó volt, nem?
Akkor a magyarok ezek szerint zsidók?

Egyébként magasról leszarom a Bibliát, meg minden vallásos baromságot.

ételizésítő 2019.02.09. 18:39:51

@Jakab.gipsz:
A komcsik ti vagytok, Fidesz-seggnyaló. Rákosi hozzátok képest csak komcsitanonc volt.
Látod, nekem nem kell megkérdeznem, kinek a seggéből bújtál ki, mert egyrészt még mindig vállig benne vagy, másrészt jól látható, hogy az Orbán1Gecigányéban.
És láthatóan nem nagyon bírod ki, ha egy másodpercig is nem szaros a nyelved.

@FILTOL:
Mindegyik legalább 300 évvel a honfoglalás után keletkezett, te szerencsétlen, gondolkodásképtelen, írástudatlan segg, mesék alapján, amiknek jó része nem is magyar, csak átvett, mivel a magyarokat azok a népek, akikkel találkoztak, a hunokhoz hasonlították, mert ugyanolyan ruházatú meg viselkedésű tahó, keletről jött lovasnép volt. De tök ugyanilyen volt az összes többi pusztai nép is a magyarok előtt legalább 1000 meg utánuk még legalább 400 évig.

ételizésítő 2019.02.09. 18:41:18

@FILTOL:
Hú, nem a gyereke volt, az unokája. De attól ugyanúgy zsidó, nem?
Szóval akkor a magyarok zsidók, egyértelmű, nem? Lásd a hozzád hasonló náci faszok által a 30-as években kreált zsidótörvényeket.

sinus67 2019.02.09. 19:23:16

@MAXVAL bircaman közíró:
A legjobb példa erre az állításodra az amerikai földrész!
:))

sinus67 2019.02.09. 21:20:11

@MAXVAL bircaman közíró:
Ja!
Az Észak-Amerikában letelepedett európaiak mind dakota nyelven beszélnek.
Délen a spanyol és portugál telepesek átvették a kecsua nyelvet!
:)))
:D

sinus67 2019.02.09. 21:46:41

@MAXVAL bircaman közíró:
Amit írtál és az arra reagálásomra azt írtad így igaz, akkor csak valami ilyesmi lehet nyelvileg. Tudod?! A betelepülők átveszik a nyelvet.
Jó! Lehet tevedek és nem a dakotát beszélik, hanem a sziút vagy az apacsot!
:))))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.10. 08:45:00

@sinus67:

Olvass figyelmesebben! Ezt írtam: "Ha egy mér meglévő nemzethez csatlakoznak idegenek, akkor szinte mindig az idegenek veszik fel a helyi nyelvet, s nme fordítva.".

Már érted?

Dakota nemzet nemigen volt, s ha volt is, nem csatlakoztak hozzá a bevándorlók.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.10. 09:36:04

@ételizésítő: miert lettek volna zsidok?meg a zsido hagyomanyban is, Isten eloszor az embert teremtette...a nepek szetvalasa mint jeleztem Noe utan kovetkezett be.meg ok sem allitjak Isten a zsidot tetemtette...hogy te miért hiszed ezt?lelked rajta.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.10. 09:40:32

@ételizésítő: nyilvan ok 300 evvel az altalatok hobfoglalasnak csufolt hadi tett utan JOBBAN tudhattak kitol szarmazik az uralkodoi csaladjuk, hany generacio utan Attilat kovetoen kovetkezett be az elso VISSZAJOVETEL (sehol soha nem beszelnek honfoglallasrol) mint Rona tas es oszovetsegi haverjai.
szoval marafjunk annyiban a forraskritikat inkabb a magyargyulolokon kel gyakorolni lasd szegedi iskola. ahogy te is megveto modon beszelsz oseinkrol. de ismetlem. idegesseged betudom annak h vesztesre all a -fajtád.

ételizésítő 2019.02.10. 23:36:52

@FILTOL:
Mi semmit nem csúfolunk hobfoglalásnak, nem is ismerjük ezt a szót a magyar nyelvben.
Az ékezeteket ellenben ismerjük. Veled ellentétben. Vagy rovásírásos billentyűzetről írsz?
Ja, bocs, mivel rovásírásban is vannak az ékezetes betűknek megfelelő külön jelek, akkor mégse, egyszerűen csak ostoba segg vagy.
Akkoriban 300 év felért egy örökkévalósággal, mivel nem volt írásbeliség. A hozzád hasonló barom által sokezer évesnek hangoztatott rovásírás sem, ráadásul nem is maradt fenn semmi ilyen írásos bizonyíték. Mesék maradtak, ilyen alapon lehet, hogy nem is Árpád, hanem Hamupipőke vezette ide a magyarokat, az is ugyanolyan mese.
Amit te forrásoknak hozol fel, azok csak a hozzád hasonló ostoba fasz turbómagyar seggek áltudományos fantazmagóriái. Tudományos megalapozottságuk pont annyi, mint a te agyad: nulla.

Mivel isten a kedvenc népét teremtette meg, az meg a zsidó, egyértelmű, hogy már Ádám is zsidó volt, ahogy minden utódja is. Köztük Noé is.

Gandosz 2019.03.08. 20:52:02

@ételizésítő:
Anyád a keverék.
Néhány százaléknyi germán és szláv beolvadás nem tesz keverékké egy népet.
Ellenben a ma élő németek egy germán-szláv-balti keveréknép, amiben germán súly a legnagyobb.
süti beállítások módosítása