Blog, közéleti és tudományos témákról.

Közepes Blog

Közepes Blog

A finnugorizálás nézőpontjai

2019. február 07. - Közepes Blog

Tegnap egy napon sikerült kiszúrnom két nagyon is különböző cikket, ami a magyarok őstörténetével és a nyelvével foglalkozik. Az egyik az indexen jelent meg, egy interjú Sudár Balázs történésszel, az MTA kutatójával. A másik egy véleménycikk Czakó Gábor írótól, ez pedig a Magyar Hírlapban szerepelt, mind nyomtatott, mind online formában. Korábbi tapasztalatok alapján valószínűleg sokan sejtik, hogy melyik cikkben nagyjából mi lehet, és akár el is döntik előre, hogy melyikkel fognak jobban egyetérteni. Sokan az indexeset, sokan a magyar hírlaposat fogják preferálni, előre is, és talán olvasás után is. Mégiscsak írnék azonban erről néhány gondolatot.

A magyar őstörténet és a nyelvünk eredete aktívan foglalkoztatta és foglalkoztatja ma is mind a tudósokat, mind a közvéleményt. És ez az egyik olyan klasszikus terület, klasszikus téma, amibe valahogy mindig belecsempésződik egy kis politika, egy kis világnézet. Egy matematikai sejtés bizonyításánál nem igazán merül fel a politikai hovatartozás kérdése: a sejtésről meg kell állapítani, hogy igaz, vagy nem, és kész. Elvileg a történettudomány is lehetne ilyen, vagy ilyennek kellene lennie, azonban itt a megismerés lehetőségei sokkal korlátozottabbak. Gondolkodni nem elég, új kísérleteket alkotni nem lehet, tárgyi emlékeket és bizonyítékokat találni nehéz, így hát sokkal kevesebbet lehet tudni. A laikusok egy részét pedig érzelmi kapcsolat köti ehhez a kérdéshez. Nem a kutatáshoz magához, hanem a végeredményhez.

Van ez a furcsa dolog, hogy bizonyos patrióta érzelműek feltétlenül be akarják bizonyítani, hogy a magyar az nem egy finnugor nyelv, és mi valami magasabb vagy különlegesebb helyről (?) származunk. Ennek különböző szintjei vannak, a szimpla türk elmélettől kezdve a sumér kapcsolatig és a szíriuszi magyarokig sok minden fellelhető. Valamilyen módon jobb érzés lehet magyarnak lenni akkor, ha a nyelvünk nem finnugor. Egy teljesen más vonulata a kérdésnek a genetikai származás, bár ezt mindig összekeverik. Hiába dolgoznak a tudósok folyamatosan az ismeretterjesztésen, ezredszerre is elmagyarázva, hogy a nyelv és a genetikai eredet az független egymástól, a laikusok továbbra is gyakran támadnak ebből az irányból. Könnyebb nekimenni egy olyan állításnak, amit a tudósok nem is mondtak, és amiről minden szakértő tudja, hogy nem igaz.

Az indexen megjelent interjú kifejezetten érdekes olvasmány. Részletes betekintést kaphatunk arról, hogy mik a nyitott kérdések, mit lehet pontosan tudni, és hol van az, ahol csak találgatások zajlanak. Illetve Sudár Balázs közérthető módon elmagyarázza, hogy mik a kutatás módszerei, és mik ebből azok az elemek, amiket az ,,alternatív’’, vagyis laikus, hozzá nem értő, de mindenesetre lelkes emberek nem szoktak használni. Viszonylag részletesen beszél arról is, hogy hogyan szoktak zajlani a találkozások a laikusokkal. És hogy milyen haszna van a kívülről jövő kérdéseknek, kritikáknak. Kiderül, hogy a tudósok számára valóban hasznos a kommunikáció: a laikusok néha valóban rámutatnak az elméletek gyenge pontjaira. Az igaz, hogy a saját új elméleteik felállításához nincs meg a kellően széles tudásuk, de ettől még a kérdéseik hasznosak tudnak lenni.

Ehhez képest ugyanazon a napon megjelent Czakó Gábor író (!) véleménycikke. Ami pedig hozta az összes tipikus jellemzőjét az anti-finnugrista, patrióta, laikus hozzáállásnak. Már az alcím is sokatmondó: ,,A magyar–finnugor nyelvrokonság ügyének alapkérdése az, hogy létezik-e?’’. De aztán az összes szokásos elemet megtaláljuk, például a nagy leleplezést, hogy márpedig biológiailag nem is vagyunk annyira rokonok a finnekkel.

Szomorú ez az eset, és lehet többféle színben is látni. Lehet mondani olyanokat, hogy elitellenesség, tudományellenesség, bizonyos típusú nemzeti érzelműek térnyerése államilag támogatott újságok révén, stb stb. Külön aktualitást nyer az egész ügy azzal, hogy az MTA kutatóintézet hálózatát most akarja átalakítani (sokan úgy látják: szétverni) Palkovics László az ITM élén. Illetve vélhetően ezért is kérték most interjúra Sudár Balázst pont most, ugyanis az előzetesen elérhető információk alapján az MTA társadalomtudományi és bölcsésztudományi intézeteit erősen fogja érinteni az átszervezés, a kutatási és a működési költségek átcsoportosítása, kormányzati kontrollja, az azonos vagy kisebb keretért történő, más intézetekkel és alapítványokkal való versenyeztetés.

Az MTA kutatóintézeteinek ügyében megjelentek már erős nyilatkozatok tudósok, szakmabeliek részéről, FB posztok és interjúk formájában, ezek felsorolására itt nem vállalkozok, jó forrás például az Akadémiai Dolgozók Fórumának FB oldala. És persze a kormányt támogató média is törekszik odatenni a véleményét, mind a nagy elérésű, központi csatornákon, mind a kisebb, támogató szándékú oldalakon. A pestisrácok.hu oldalra publikáló Aristo például leírt már olyat is, hogy ,,Sohasem értettem, hogy például a történeti, vagy filozófiai munkássághoz miért van szükség intézetekre. A történész kutatómunkája mélyen individualista tevékenység. Levéltárakban kell kutakodni, régi irományokat böngészni, majd az így talált eseményeket közzétenni.’'

Ez a két idézett cikk megmutatja, hogy mit várhatunk, és mit kapunk akkor, ha a tudományt egyik lehetőség szerint a tudósokra, másik lehetőség szerint egy politikai szempontok alapján csoportosuló társaságra bízzuk. Lehet választani, kinek melyik szimpatikusabb.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepesblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5014613728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 15:33:36

@bölcsbagoly: A nyelvészet nem, és nem csak, sőt, elsősorban nem szavak hasonlóságából áll.
Az, hogy mi hasonló meg mi nem, annak is kritériumai vannak - hogyan alakulnak át a hangzók, hangkapcsolatok stb. egymás között, és ha ez szabályszerű mintát mutat (pl. sok szóban lesz t-ből c, kiesik az adott hang, stb.) akkor azt lehet mondani, hogy az egy hasonlóság, csak hogy egy egyszerű példát mondjak.
Olyan nincs a nyelvészetben, hogy ránézek egy szóra, és pusztán mert két pálesz után hasonlít, akkor hasonlít. Ez csak úgy megy, hogy igazolható szabályszerűségek mentén határoz meg az adott nyelvész trendeket.

Thunder_th 2019.02.08. 15:34:59

Szkíták mi? Még jó hogy nem a jetitől származunk. Ritka hülyének kell lenni ahhoz, hogy ilyen meséket benyeljünk. Az is lehet, hogy a télapó is szkíta volt. Ősi források igazolják, csak elvesztek.

ételizésítő 2019.02.08. 15:36:13

@Ésszelteli:
Nem kell téged hitelteleníteni, mert akkora alaptalan faszságokat írsz az összes többi turbómagyar paraszttal együtt, hogy a fal adja a másikat.
Minden szavatokból süt, hogy olyan buták vagytok, mint a szar.

@gusthy1:
Mert a magyaroknak nem volt szavuk bizonyos dolgokra, ezért azt átvették a németektől vagy szlávoktól, akiknek volt, nem alkottak új szavakat. Ennyire egyszerű.
Ugyanezt láthatod most az angollal, csak kicsit még fokozva is azzal, hogy a buta, gondolkodni képtelen faszok azokat a szavakat is átveszik, amikre van magyar megfelelő.

@MAXVAL bircaman közíró:
Már megint faszságokat írsz, bolgár buzi.

@bölcsbagoly:
"ilyent magyar ember nem mond, nem ír le!"
Olyanokat sem, mint te, pl. ilyent helyett ilyet mond és ír a magyar.
Másrészt a nyelv változott is 800 év alatt. Rengeteget. Bár azt a hozzád hasonló agyatlan faszkalapok nem képesek felfogni.

"a finnek úgy tartják, hogy mai szálláshelyük környékére 9000 éve jutottak el s telepedtek le"
Ilyen faszságot a finnek nem tartanak. Nagyjából 1500 éve érkeztek oda saját maguk szerint.

A többi ostoba faszságokat hagyjuk is, amit ide összehánytál, alaptan mind egytől egyig, az elmebeteg turbómagyar faszok szokásos baromságai, akik a saját anyanyelvük helyesírásának megtanulására sem képesek az agyi kapacitások hiányában. Lásd pl. saját magadat.

@midnightcoder2:
Egy ostoba, agyatlan barom hozzászólását olvashattuk, aki nem képes megtanulni alapfokon sem angolul, és ezért a sorsot hibáztatja.

@kocsisj:
"a világ egyik legszebb nyelvét beszéljük az viszont tény"
Mindenki ezt mondja a sajátjára.
De a helyesírása neked is túl van a megtanulható szinten, ahogy látom.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 15:36:21

@FILTOL: Te teljesen hülye vagy, úgy látszik.
Eddig kb 34534 -szor írta le mindenki, hogy
1, a magyarok NYELVE finnugor, a magyar népről látjuk, hogy genetikailag nem egyeznek a többi finnugor néppel
2, az, hogy a magyarok szkíták, hunok, stb., ez egy ÉRTELMETLEN kijelentés, mert ennyi erővel lehet bolgár, török, faszom tudja mi, annyi népcsoporttal érintkezett, keveredett, stb.

bölcsbagoly 2019.02.08. 15:37:03

@gusthy1: Sajnovicsot hagyjuk már ki , igazolta azóta is valaki az állításait? Kik is foglalkoztak a XIX. században a finnugorokkal? Nem véletlenül azok akik a magyarokkal nem akartak?
Mutasd már meg, hogy hol írtam le az általad emlitett zsidózást/Habsburgozást? De az fix hogy nem véletelenül házalsz vele!

bölcsbagoly 2019.02.08. 15:40:07

@ételizésítő: nehogy belekerülj már valamilyen ételbe, mert belehalnak akik megeszik! Ritka egy gusztustalan, öntelt, holt buta figura vagy, az fix!

rallus 2019.02.08. 15:40:12

Hosszú évekig megcáfolhatatlanul finnugorok voltunk és rabolni, gyújtogatni kergettek be bennünket a besenyők a Kárpát medencébe.
Sajnos a tudomány rengeteget fejlődött és a genetikai rokonságot is kizárta a finnekkel, amit az MTA egy huncut megfogalmazású közleményben fogadott el.
Az viszont lehetetlen, hogy a tudományból élő emberek ekkorát tévedjenek, ezért most tökön-babon keresztül küzdenek, hogy legalább a nyelvrokonságot igazolják. Nem rossz ötlet, de a tudomány fejlődése nem áll le...

m.t. 2019.02.08. 15:41:51

@MAXVAL bircaman közíró:
Felesleges ilyen pofonegyszeru rendszeresseget keresned benne hogy ki veszi at kinek a nyelvet, mert egyszeruen nem igaz. Mondok par ellenpeldat.

- Szemfulesen megjegyezted hogy a francia nem german nyelv. Es nem is kelta. Pedig meghoditottak oket a romaiak. (A bretonoktol most tekintsunk el, ok allitolag nem lettek meghoditva :)
- A honfoglalo magyarok is meghoditottak az elotte itt elo szlavokat, megis magyarul beszelunk.
- Eszak-Afrikaban is arabul beszelnek, a berber es egyeb helyi nyelvek csak a sivatagban meg a hegyekben jellemzobb ahova az arab hoditas nem terjedt annyira ki.
- Del-Amerikaban szinte teljesen eltunt minden helyi nyelv, olyannyira meg lettek hoditva.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 15:44:16

@bölcsbagoly: Bocs, lehet, hogy a zsidózás-habsburgozás valamelyik másik anyaföldevő volt. Nem bírom követni.
A finnugorokkal kurvára sokan foglalkoztak, de pl. Philip Johan von Strahlenberg svéd katonatiszt, aki az első olyan ember volt, aki ezeket a nyelvrokonságokat felvetette (még a XVIII. században), első körben nem a magyarokra gondolt (bár később - igen helyesen - rájött, hogy a magyar is ide tartozik), részint, mert svéd volt, részint, mert Szibériában volt hadifogságban, tehát első körben kisebb gondja is nagyobb volt annál, hogy vajon a magyarok milyen nyelven beszélnek.
Ebből is remekül látható, hogy nem a Habsburgok, még kevésbé áruló magyarok kezdtek foglalkozni a kérdéssel, csak innen nézve látszik úgy, hogy mi szartuk a finnugor elméletet (se). Számomra rejtély, hogy miért nem azon pörgünk, amit tényleg mi alkottunk, meg azon, amit alkothatunk még.
(Sajnovicsot nem én hozom fel, hanem az antifinnugristák mániája rajta rugózni, egy miatt került itt elő, hogy _még ő is_ korábbi, mint a XIX. század.)

bölcsbagoly 2019.02.08. 15:45:31

@gusthy1: ez az örök pajzsotok,mikor a lehetetlenségeket dugják az orrotok alá! A szabályokat magatok számáéra, a saját magatokra szabva hoztátok/hozzátok. Érdemes megnézni mikor az MTA új helyesirási kódexet csap össze. Nehogy már azt állítsa valaki, hogy nem csinálnak semmit, jó pénzért! Most is ezért hadakoznak Palkoviccsal!

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 15:46:12

@rallus: Az a különbség a magadfajta fanatikus hülyegyerekek és a tudomány között, hogy a tudomány képes a fejlődésre, ahogy ezt te magad is igen helyesen megállapítottad.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 15:49:36

@gusthy1: genetikailag nem egyeznek a többi finnugor néppel" ja most h kiderult vitathatalanul h a finnugor szarmazas zarzhatatlan.most hirtelen CSAK a nyelvunk rokon.
nevetseges hárítás. amikpr a hun sirokkal van genetikai azonossag akkpr kiderul nincs is hun sir csak hun kori stb.duma.utovedharc.

bölcsbagoly 2019.02.08. 15:50:26

@gusthy1: Ugyan, a finnek a svédek gyarmataként szerepeltek évszázadokon át, a nyelvüket svéd nyelvészek hozták létre s persze ehhez elmélete is kellett faragni. Hosonlóan mesterségesen hozták létre , szintén a XVIII sz.ban a romén és szlovák nyelvet is!

Nincs közöttünk csicska 2019.02.08. 15:50:38

Ez egyszeru politika.

Meg kell varni, mit akarnak a lippsik, es bevezetni az ellenkezojet. Az eddig is bevalt.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 15:51:54

@gusthy1:
forrast kwrtrm.
ja az nincs
koszi.ennyi.amikor forrast kene hozni az nincs...nagykepu vagdalkozas van helyette.
szanalmas bazz.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 15:53:17

@bölcsbagoly
@FILTOL
Ha nektek jó az, hogy "mindenki gonosz ellenség, mindegy, hogy tudományos módon mi látható be, de gyártsunk elméleteket arra, hogy lehessen gyűlölködni", na akkor hajrá. Ami engem illet, megyek dolgomra.

m.t. 2019.02.08. 15:55:42

@rallus:
Fogtam ket zsinort amin volt ket-ket gorcs, osszekotottem oket, es most 5 gorcsom van. 2+2=5.
Az egesz matematikai tudomanyagnak ez roppant kinos, de senki nem fogja elismerni hogy igazam van mert menteni akarjak a presztizsuket.

Amikor parhuzamot allitasz a genetikai rokonsag es a nyelvrokonsag koze akkor vilagga kurtolod hogy halvany fogalmad sincs a nyelveszethez, csak fennkolten ideimprozol valami ertelmetlen seggszelet. Es nem azert rohog az osszes tenyleges nyelvesz mert a szak muveloi osszezarnak, hanem mert kurvanagy faszsag.
Hanyszor kell meg elmondaniuk a szakembereknek, hogy a genetika meg a nyelv total fuggetlen? Jozan paraszti esz is eleg kellene hogy legyen. En beszelek angolul, pedig genetikailag semmi kozom az angolokhoz.
Olyan ez, mintha a roman-spanyol nyelvrokonsagot probalnad cafolni azzal hogy a romanok genetikailag nem rokonaik a mexikoiaknak.

kocsisj 2019.02.08. 15:56:39

@ételizésítő: Már megint megjelentél. Az a szerencse, hogy a Te nyocckeri magyarságod mindent visz. Olvass inkább Arany Jánost, mindnyájan jobban járnánk.

Benkő István 2019.02.08. 16:01:51

A blog szerkesztőjének: Olvasd el az alábbi cikkeket és utána magad döntsd el, hogy szükség volt-e intézkedésekre a jelenlegi helyzet megváltoztatása érdekében:

ALKALMAS-E AZ MTA JELENLEGI FORMÁJÁBAN A KELETI MAGYAROKKAL KAPCSOLATOS KUTATÁSI PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRA?
julianusbaratai.blog.hu/2018/08/05/alkalmas-e_az_mta_jelenlegi_formajaban_a_keleti_magyarokkal_kapcsolatos_kutatasi_program_megvalosita

ÉSZREVÉTELEK VÁSÁRY ISTVÁNNAK A KELETEN MARADT MAGYAROKKAL KAPCSOLATOS MEGÁLLAPÍTÁSAIRA
julianusbaratai.blog.hu/2018/11/02/eszrevetelek_vasary_istvannak_a_keleten_maradt_magyarokkal_kapcsolatos_megallapitasaira

Benkő István 2019.02.08. 16:02:30

A blog szerkesztőjének: Olvasd el az alábbi cikkeket és utána magad döntsd el, hogy szükség volt-e intézkedésekre a jelenlegi helyzet megváltoztatása érdekében:

ALKALMAS-E AZ MTA JELENLEGI FORMÁJÁBAN A KELETI MAGYAROKKAL KAPCSOLATOS KUTATÁSI PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRA?
julianusbaratai.blog.hu/2018/08/05/alkalmas-e_az_mta_jelenlegi_formajaban_a_keleti_magyarokkal_kapcsolatos_kutatasi_program_megvalosita

ÉSZREVÉTELEK VÁSÁRY ISTVÁNNAK A KELETEN MARADT MAGYAROKKAL KAPCSOLATOS MEGÁLLAPÍTÁSAIRA
julianusbaratai.blog.hu/2018/11/02/eszrevetelek_vasary_istvannak_a_keleten_maradt_magyarokkal_kapcsolatos_megallapitasaira

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 16:06:13

@m.t.: jobbara ezt azota hangoztatja a szakma sajat mentegetesere, miota belepett a genetika. maradjunk azert annyiban az h te beszelsz angolul ez egy orbitalis csusztatas. erdetet magyarazoo a szakma.egy elkepzelt finnugor osneptol a mi biztos nem szkita, histen a szkitakra az indoeuropaiak lecsaptak.allitva indoirani nyelvu nep volt.mi alapjan?kb mint mi finnugorok.

m.t. 2019.02.08. 16:07:33

@bölcsbagoly:
Nem kell itt finomkodni Maria Tereziaval, mi ketten tudjuk hogy nem a Habsburgok alkottak meg az elmeletet a finnugor nyelvrokonsagrol, hanem Xenu, a Galaktikus Konfoderacio ura. A Habsburgok csak az o alakvalto hulloember ugynokei, hasonloan a zsidokhoz. Ezzel probalja megtorni a sziriuszi magyarok ellenallasat, hogy elfeledteti veluk hogy ok a Fold es a galaxis szivcsakrai.

inteligencs elenzeki 2019.02.08. 16:10:54

@bölcsbagoly:
"azért ha szépen egymás mellé tesszük ezt az állítólagos 1000 hasonló szót, eléggé égnek áll a hajunk attól, hogy egyes nyelvészek mit találtak hasonlónak! "

"Aki ezt vitatja, gondoljon csak bele, ha egy nyelv 1000 szava egyezik, vagy nagyon hasonlít egy második nyelv azonos jelentésű szókincsére,"

A szókincs helyett talán szerencsésebb lett volna szókészletet mondanom, de mindegy. A nyelvészek (legalábbis úgy tudom,) a szavak jelentését is összevetik. Ilyenkor nem csak úgy találomra vetnek össze kifejezéseket, jelentés tartalom nélkül.

Tehát az az 1000 szó, amit említettem, 1000 fonetikailag azonos vagy hasonló, és jelentésben azonos, vagy hasonló szavakat jelent. példaképpen nézd meg a wikipédia manysi példáit.

"Hurem né vitnel huligel husz hul pugi.
Három nő a vízből hálóval húsz halat fog.
Hurem-szát-husz hulach-szem ampem viten eli.
Háromszázhúsz hollószemű ebem vízen él.
Petge luv lasinen mini tou szilna.
Fekete ló lassan megy a tó szélén.
"
Nehéz nem közös nyelvi eredetről beszélni.
Természetesen van olyan, hogy magán vagy mássalhangzók felcserélődnek, (fekete-pedge, pugi-fog) de a közös eredet ordít ebben az esetben is.
Ettől persze senki nem vitatja pl. az Ezer számnevünk Iráni eredetét sem.
De a nyelvünk Urali gyökere, vitathatatlan.

De ez a tény, miért zavarná azt a másik tényt, hogy viszont a genetikai állományunkban az iráni vonal markánsabb, mint a finnugor ?

ételizésítő 2019.02.08. 16:11:11

@bölcsbagoly:
Műveled te valakinek a seggét a buziklubban, nem a tudományt.
Az pedig jó, hogy nem állsz neki nyelvészkedni, mert halvány fingod sincs róla.

Az ésszel bírókról meg a gondolkodásról fingod sincs, mert nincs semmi eszed, ezért gondolkodásra képtelen vagy, csak más hozzád hasonló faszok által összehordott délibábos baromságokkal hozakodsz elő.
Buta vagy, mint a segg.

"a finnugrászokon kivül ki állítja hogy a magyar nyelv egyrészt a valamiféle, sokszor megcáfolt finnugor őshazától jutott el ide"
A világ minden nyelvésze.
Már aki tanulta is a nyelvészetet, nemcsak önjelölt faszkalap, mint te.
A kérdésed másik felére meg az a válasz, hogy nem is állította senki. Pont ezt nem bírjátok felfogni ti seggbuta turbómagyarok.
"a finneknek akkor hozta létre egy svéd, a Kalevalával az irodalmi nyelvet"

Egyrészt nem svéd volt, hanem finn (már ha elfogadjuk, hogy a magyarországi svábok magyarok és nem németek), másrészt a Kalevalának kurvára semmi köze az irodalmi nyelvhez, egy nagyon régies karjalai nyelvjárásban íródott, kb. mintha az Ómagyar Mária-siralom nyelvét mondanád magyar irodalmi nyelvnek. A mai finnek számára kb. annyira érthető, mint Shakespeare nyelve a mai angoloknak. Látszik, hogy fingod sincs semmiről.

@FILTOL:
Semmilyen komolyan vehető írott forrás nem tartalmazza ezt, régészeti bizonyíték pedig egy darab sincs rá, csak a hozzád hasonló turbómagyar faszfejek fantazmagóriái.

@G.Tibor:
Kivéve, hogy a hunokhoz semmi közünk, így a hagyományaikhoz sem. Legalábbis nem több, mint bármelyik másik pusztai népéhez, lásd kunok, besenyők, kabarok stb.

@gusthy1:
" finnugor őshaza 5000 évvel a honfoglalás előtt bomlott fel"
Jó lesz az 3000 évnek is.
"nyelvrokonság földrajzi közelséget jelent"
Ja, mint a svéd meg a szanszkrit, milyen közel vannak már földrajzilag, nem? Pedig bizonyíthatóan rokon nyelvek.

"A finnugristák nem állítják, hogy volt finnugor őshaza"
Anélkül azért elég nehéz lenne közös gyökerű nyelvet kialakítani.

Ami az irányhármasságot illeti, az szerintem nem ez, mert ilyen esetben minimum négyesség, a -hoz/hez/höz kimaradt.

@Comte de Gippaud:
A szókincs alapján a magyar nyelv szláv lenne, mert azzal van a legtöbb közös (pontosabban onnan átvett) szavunk. A nyelvrokonság a nyelvtan hasonlósága alapján dől ez, ez pedig egyértelműen finnugor, a többszörös ragokkal, a raggal kifejezhető egy és több birtokkal, a névutókkal, az indogermán nyelvben nem található külön határozói igenévvel (-va/ve, -ván/vén) stb., ezek a finnugorban mind megvannak. Érdekesség, hogy az alanyi és tárgyas ragozás viszont nincs a finn nyelvekben, csak az ugorokban, az a magyarral a finntől távolabbi rokonságban álló cseremiszben van meg, valószínűleg a finn ágtól való szétválás után vettük át.

ételizésítő 2019.02.08. 16:13:07

@FILTOL:
Tanulj meg finnül, te agyatlan fasz, és akkor rájössz te is.

"asit.lapoz."
Ahhoz nem kell ész, amennyi neked van, abból kb. ennyire telik, a magyar helyesírás megtanulása már túl magas a szellemi szintednek.

bölcsbagoly 2019.02.08. 16:14:33

@m.t.: ja, van az ember, meg van a nyelv, egymástól függetlenül( de akkor mi az amit az ember beszél, s ki beszéli a nyelvet?). nem szégyelltek ilyen marhaságokkal jönni?
A tényleges tudományoknál a szabályokat a tények hozzák létre, az ember csak megfogalmazza azokat, az áltudományoknál pedig az ember hozza létre a szabályokat és ráerőlteti a tényekre!
Pont mint a nyelvészet, akkor milyen tudomány is ez?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 16:17:34

@ételizésítő:

""a magyarnak nincsenek közeli nyelvrokonai"
De, vannak. Csak saját országuk nincs, és néhány tízezres lélekszámú népek.
A magyar és a finn rokonsága pedig inkább olyan, mint mondjuk a svéd és az angol rokonsága, nem mint az oroszé és az angolé."

Tévedsz.

Az uráli nyelvcsalád kb. az indoeurpai mintájára képzelendő el, melyben mondjuk az ír és a bengáli egymás rokonai. Mondjuk mint a magyar és a lapp. A magyar és a finn meg kb. mint az angol és az albán.

A manysi és a magyar már közelebbiek, de ezek se közeli rokonok,. ez kb. az angol és az orosz rokonsági foka.

Svéd és angol = ilyen közeli rokna a magyarnak NINCS.

bölcsbagoly 2019.02.08. 16:17:36

@ételizésítő: komoly pszichiáter látott mér mióta otthagytad az OPNI-t a bezárása után?

bölcsbagoly 2019.02.08. 16:23:24

@Comte de Gippaud: ugyan már, ilyen mondatokat senki sem mond, ezek mesterségesen összevágott szavak, hogy meggyőzzék a laikusokat! Ebben az esetben is kilóg a megtévesztés szándéka, a lóláb!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 16:24:33

@ételizésítő:

A finnek a genetikára alapoznak, a magyar meg a nyelvre, ennyi az egész. Ezért más a saját nemzetkép.

A magyarok azt mondják "bejöttünk Árpáddal", pedig a mai magyarok 90 %-a sose jött be Árpáddal, nem leszármazottja a honfoglalóknak, hanme ahhoz asszimilálódott őslakosság és későbbi migráns lakosság leszármazottja.

A finnek zöme se leszármazott, hanem asszimilálódott hozzájuk. De ők inkább a genetikát nézik.

Ez ugyanaz végüli, csak más a szempont.

A bolgárok esetében hasonló van, 3 nézet harcol, politafüggően: mik vagyunk, trákok, szlávok, vagy bolgárok.

Nincs közöttünk csicska 2019.02.08. 16:28:14

@MAXVAL bircaman közíró: vagy dakok.

a dako-bogar kontinuitas elmelete szerint

ételizésítő 2019.02.08. 16:28:32

@bölcsbagoly:
ja, te ostoba fasz, csupa mást jelentő meg hangutánzó szó:
veri - vér
käsi (kiejve: keszi) - kéz
kala - hal
uusi (úszi) - új
voi - vaj
vesi - víz
silmä - szem
kuulla - hall
kuolla - hal (meghal)
täyttää (teüttee) - tölt (vö.: tőt)
tietää - tud
sydän (szüden) - szív (testrész, régi magyarban szű)
ebből:
sydämellinen (szüdemellinen) - szívélyes - keress még egy nyelvet, ahol ez a szív szóból származik
Stb.

Bár valóban nem a szavak, hanem a nyelvtani rendszer a rokonság meghatározója, az pedig a finn és a magyar esetében nagyon hasonló.
De tudom, segghülyének magyarázok.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 16:28:42

@ételizésítő: ja.en fantazialok mikor te/ti semmilyen ismetlem semmilyen torteni forrassal nem tudjatok igazolni a finnugor szalat.csak nyelveszkedessel.sertegethetsz nyugodtan.betudom a zavarodnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 16:33:24

@m.t.:

Sok magyarázat lehet.

Az ország közepén kevés volt a szláv, a magyarok többségbe kerültek, így a szláv nyelv csak a végeken maradt meg: mai szlovákok, ruszinok, horvátok.

A lakosság eleve magyar nyelvű volt (avarok), akiket a szlávok nem asszimiláltak.

Nincs közöttünk csicska 2019.02.08. 16:34:54

@MAXVAL bircaman közíró: De lehet hogy dakok laktak itt, csak kesobb beromanultak.

Amikor a romanok bevonultak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 16:39:44

@Nincs közöttünk csicska:

A mai bolgárok kb. 50-60 %-a a balkáni őslakosságból van, ezek a trákok. Aztán van kb. 30-40 % szláv, ezek egy része elszlávosodott görög, macedón, stb., s mondjuk 10-15 % ősbolgár, a bolgár honfoglalók a VII. századból.

Ezek egy részt keveredtek, de ma is láthatóak az eltérések, különösen a bolgár nőknél máig jól kivehető a 3 típus.

Kontinuitás nincs. A trákok mint identitás megszóüntek 1800 éve, jóval a szlávok bejövetel (VI. sz.) előtt.

bölcsbagoly 2019.02.08. 16:41:32

@ételizésítő: igazad van, csak az a baj, hogy magadnak magyarázod a megmagyarázhatatlant! Ezzel a szókinccsel hány osztályt tudtál elvégezni 16 éves korodig?

Nincs közöttünk csicska 2019.02.08. 16:42:22

@MAXVAL bircaman közíró: Engem csak az erdekel, hogy a bolgarok a magyarokat, vagy a romanokat szeretik-e jobban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 16:43:34

@Nincs közöttünk csicska:

Lehettek dákok is, Erdélyben, de nem voltak azpk akkor románok, se már dák identitásuk nem volt.

ételizésítő 2019.02.08. 16:45:42

@m.t.:
"Del-Amerikaban szinte teljesen eltunt minden helyi nyelv, olyannyira meg lettek hoditva"
Azért nem, vannak olyan vidékek, ahol ha nem tudsz kecsuául vagy ajmarául (ami a helyi angol, nem a helyi törzs, hanem az inkák nyelve, pedig az inkák már 500 éve nincsenek), akkor meghaltál, mert a spanyolt nem értik.

@bölcsbagoly:
Mondod ezt te, te seggbuta, áltudományos faszságokkal dobálózó faszkalap.
"a nyelvüket svéd nyelvészek hozták létre"
Gondolom, tudsz még ennél nagyobb faszságokat is. Ne tartsd magadban, már így is segghülyének tűnsz ugyan, de égesd még magad.
Arról most ne is beszéljünk, hogy amikor a finn nyelvészettel elkezdett bárki is foglalkozni, akkor Finnország már az Orosz Birodalom része volt.

@rallus:
Na, megjött még egy agyatlan turbómagyar barom.

@FILTOL:
Ja, világ-összeesküvés a magyarok ellen, a hozzád hasonló faszfejek szerint. Ezért nem talált még senki sem hun sírt, sem a hun nyelvre utaló semmilyen irományt. Amit igen, azt meg lehugyozták vagy elégették.
Nyilván, mert a magyar olyan jelentős nép, hogy a világ minden tudósának célja kibaszni vele a hozzád hasonló, írni megtanulni képtelen agyalágyultak szerint.

@kocsisj:
Tanulj meg inkább írni, azzal járnál jobban.

ételizésítő 2019.02.08. 16:49:24

@bölcsbagoly:
Te ostoba barom, akkor a genetikailag török bolgárok hogy az anyádban beszélnek szláv nyelvet?
Pedig a szlávoknak meg a törököknek genetikailag kurvára semmi közük egymáshoz.
Meddig bizonygatod még, mekkora ostoba faszkalap vagy?

@MAXVAL bircaman közíró:
Ostobaságokat beszélsz. Lásd itt a fentebb hozott példákat a manysiból.
Hozz ilyeneket görög-angol vonalon.

Nincs közöttünk csicska 2019.02.08. 16:50:59

@MAXVAL bircaman közíró: Egyszer ismertem egy bolgar villamosvezeto nenit. Szileziaban praktizalt, csak veletlenul derult ki, hogy bolgar.

De azt nem mondta, hogy szereti-e a romant.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 16:51:01

@m.t.: lehet gunyolodni de valojaban Leibniz 1710-ben írott 'Brevis designatio meditationum de originibus gentium ductis potissimum ex indicio linguarum' c konyveben irta le eloszor ezt a baromsagot.
veletlenul akkor amikor a szkita magaskultura kincsei elokerultek (nagy peter aranyak) es az arja elmeletet koveto pangerman politika altal motivalt szinten ugyanebbol az iskolabol jovo tudosok kijelentetettek a szkitak indoirani nyelvet beszelo nep volt.vagyis az indoeuropaiak elcsakliztak a 18 sz.ban a szkitakat MAJD. a 19.ben pedig levalasztottak rolunk a hunokat.
ez tortent. lehet ezt vedeni.de minek?

inteligencs elenzeki 2019.02.08. 16:51:50

@ételizésítő:
"A szókincs alapján a magyar nyelv szláv lenne, mert azzal van a legtöbb közös (pontosabban onnan átvett) szavunk."

Ez is igaz, de úgy tudom, a nyelvi eredet kutatásánál, az alapvető, és archaikus szókincset is alapul veszik, (régi, még a földművelés előtti tevékenységekkel, testrészekkel, számnevekkel, alapvető táplálékokkal stb.) Én a közös szókincs alatt ezt értettem, nem a Tokaji szamorodnira utaltam pl. :)

"A nyelvrokonság a nyelvtan hasonlósága alapján dől ez, ez pedig egyértelműen finnugor, a többszörös ragokkal, a raggal kifejezhető egy és több birtokkal, a névutókkal, az indogermán nyelvben nem található külön határozói igenévvel
"

Ha csak ezt néznénk, akár még annak az olasz nyelvésznek is igaza lehet, aki az etruszk-magyar kapcsolatot gyanítja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 16:52:24

@Nincs közöttünk csicska:

A szomszédokat nem szokás szeretni, szóval már csak ezért is a magyarok a jó emberek bolgár szemmel. Bolgár-magyar határ utoljára 800 éve volt, szóval nem számít ez már szomszédságnak.

Egyébként meg a bolgár nemzettudat része mindig az volt, hogy bolgár honfoglalók a magyarok rokonai voltak, sőt a magyarok amolyan elkóborolt bolgár törzs voltak. Így a magyar nyelvre úgy tekintettek mint a bolgárok eredeti nyelvének a rokonnyelvére (a bolgárok a IX. sz. környéken váltottak nyelvet, azóta szlávul beszélnek).

Szóval a bolgár őskutatás egyik szála a magyar nyelvet fontos eszköznek tekintette az ősbolgár nyelv megismeréséhez. (A másik szál az északra vándorolt bolgárok, a volgai bolgárok tanulmányozása, ők ma "csuvas" név alatt futnak.)

A II. vh. előtt a bolgár egyetemeken sok magyar vendégtanár működött, s sokan csak azért tanultak magyarul, hogy így foglalkozzanak az ősbolgárral, melyből nagyon levés emlék van.

Ez egyik magyar "sztár" aki Mo-on levéssé ismert, de BG-ban ma is minden őskutató ismeri munkáit: hu.wikipedia.org/wiki/Feh%C3%A9r_G%C3%A9za_(r%C3%A9g%C3%A9sz)

ételizésítő 2019.02.08. 16:58:35

@MAXVAL bircaman közíró:
A finnek zömének köze van az oda 1500-2000 évvel ezelőtt letelepült ősfinnekhez, közel sem volt akkora keveredés, mint a Kárpát-medencében, meg népirtás sem, mint amit itt a tatárok meg a törökök (meg a kánjuk meggyilkolása után a besenyők) műveltek. A svédek meg az oroszok ugyan elfoglalták az országot, de nem nagyon települtek át oda, mivel a hidegen kívül más érték nem nagyon volt ott, abból meg volt nekik is bőven otthon.

Az avarok miért lettek volna magyar nyelvűek?
Már megint részeg vagy?

@FILTOL:
Te ostoba fasz, senki nem is beszél történelmi forrásról, csak a hozzád hasonló elmebeteg faszok hozzák mindig elő. Nyelvészetről beszélünk.

@bölcsbagoly:
Te ezzel a helyesírással hány osztály tudtál elvégezni?
De talán tanulj meg olvasni, írott szöveg megértésében sokat segít. Ugyanis leírtam, hogy a szókincs másodlagos, a nyelvi szerkezetek számítanak. Azok pedig a finnben nagyon hasonlóak a magyarhoz. Jobban, mint bármilyen más nyelvéi (kivéve a manysi-hanti stb. ugor népeket).
Majd ha megtanultál finnül, akkor gyere vissza, és próbáld cáfolni.
Az a baj, hogy fingod sincs az egészről, úgy ugatsz baromságokat. Én meg tanultam finnül.

ételizésítő 2019.02.08. 16:59:50

@MAXVAL bircaman közíró:
Egész mondatokat, baromka, mint amiket itt fentebb @Comte de Gippaud: hozott.

kolomparlole1114 2019.02.08. 17:03:04

Ezt a palkovics nevű kóklert miért nem basszák már ki az akadémiából? Ha már úgyis mindegy, legalább megüzenhetnék neki a tudósok hogy nem méltó lábtörlőnek se. Meg fúrni kéne a Cigánynál, hátha kibassza. A Lézerjanó is érinthetetlennek hitte magát, aztán mégis bukott, pedig az jóval a palkó felett volt., szal ez is bármikor repülhet. Pl. ha sikerül knós balhét csinálnia az akadémikusoknak, amin többet veszthet a kormi mint a palkó kibaszásával.

kolomparlole1114 2019.02.08. 17:06:11

@MAXVAL bircaman közíró: A fideSSesek a magyaroknak elég távoli rokonai, de a románoknak annál közelebbi!

bölcsbagoly 2019.02.08. 17:08:15

@ételizésítő: te egy bunkó voltál és maradtál, akármit és akármennyit is tanultál valahol!
Hol tanultad azt a marhaságot, hogy a finnek 1500-2000 éve élnek ott ahol, mikor a régészeik ezt 9000 évre teszik s nem dumára alapozva, hanem régészeti leltekre!
Ne a mostani finn nyelvvel igazold magad, hanem az ezer évessel, de legalább 500 évessel! Lássuk az is igazolja az állításaidat?
Egyébként húzz el ezzel a bunkó proli szókinccsel, nem sül le a pofazománcod ilyen stílusban társalogni?

Jakab.gipsz 2019.02.08. 17:08:41

@nookedli: neked van igazad, az angolok, koránt sem véletlen járatják a gyerekeiket, JÓ iskolákba, ugyanis ha megszólalsz angolul, rögvest tudja mindenki, hogy milyen osztályból és honnan való vagy, a világ legrasszistább nyelve.

@ételizésítő:

Tévedsz, az még nem tudás, ha felmondod a bemagolt lexikont, a stílus maga az ember, tehát tudhatom aszt, hogy ki vagy.

bölcsbagoly 2019.02.08. 17:09:43

@kolomparlole1114: maradj a kocsmádban, bunkócska!

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2019.02.08. 17:11:04

Sok fideszes szarkupacnak a nyelve ebben a pöcegödörben nem ugor, nem is finn, de még csak nem is magyar, hanem egyszerűen orbánszaros.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 17:16:06

@ételizésítő:

Ami a finnugor őshazát illeti, nyilván kellett lennie egy helynek, ahol valamilyen módon emberek egy kupacban éltek, és viszonylag közös vagy hasonló nyelveken beszéltek. De az "őshaza" fogalma így, ebben a formájában egy ősi, egységes "nép"-re is utalna, és ez fogalmilag is problémás (ki számít egy népnek i.e. 3000-ben?) (Az 5000 úgy jött ki, hogy amit én olvastam, ott kr. e. 4000-re teszik, a X. sz-ban már kr. u. 1000-rel vagyunk, 4+1=5. ). Továbbá még két okból nem "tényállítás" az őshaza: egyrészt csak következtetünk rá, másrészt nagyon sok tipp van, hogy mikor és hol volt. Szóval szerintem egyről beszélünk, csak igyekszem nagyon óvatosan fogalmazni.

A hármasság tekintetében a nál-nél az a középső irányhoz tartozik (valahol ott, -ban-ben, -nál-nél, -on-en-ön stb. ugyanaz az irány), nem érzem, hogy mitől negyedik, de ennyire nem értek hozzá.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.02.08. 17:20:43

@Comte de Gippaud: A nyelvrokonság vizsgálja a hangtani, szókincsbeli, nyelvtani sajátosságokat is, úgyhogy az "inkább nyelvtan" vs. "inkább szókincs" kérdés nem igazán értelmes. A szókincsbeli hasonlóságokat elsősorban hangtani szabályosságok mentén vizsgálják (milyen szabályos hangtani átalakulások történtek), tehát önmagában a szókészlet hasonlósága nem igazán mond semmit. Ugyanez igaz a nyelvtanra - nem feltétlenül kell azonosnak lennie a nyelvtannak, de valamilyen módon kimutathatónak kell lennie a fejlődés irányának, ÉS ki kell tudni zárni a párhuzamos fejlődéseket (ez utóbbi a legnagyobb nehézség a szókészlettel kapcsolatban egyébként).

Kunhallmi Agnes 2019.02.08. 17:46:19

Remelem ha eleg sok arab lesz itt, akkor betiltjak ezt a kurva nyelvet, Csak lekene bontani azt a kurva keritest.

Populista tekintélyelvű autokrata diktátor 2019.02.08. 18:06:45

@Kolompár Magneto: "Kevés annál lényegtelenebb kérdést ismerek a világon, mint hogy milyen eredetű a magyar nyelv. Tökéletesen, teljesen mindegy. "

Kibaszott idiota sorosberenc lipsi vagy.
Kurva erdekes lenne tudni biztosan, hogy megis honan jottunk, hogy kik vagyunk. Meg az is lehet hogy nem orulnenk neki, mert nem olyan dicsoseges, de akkor is jo volna legalabb 5 ezer evre visszavezetni.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 18:11:44

@ételizésítő: Nyelvészetről beszélünk"
eloszor is ebben a topikban en soha ne.beszeltem nyelveszterol.beugattal nekem es terelsz.
azt allitom h telis teli a tortenelmi forras a szkita hun magyar leszarmazas igazarol.
a finnugor eredetrol meg semmi.
de nyomasd nyugodtan h miert fasz mindenki.oaptol csaszrig kiralyoktol utazokig siplomataktol mindenkiig.
hazudtok az van.semmilyen fiinugor erdetrol nincs szo.lehetett nyelvi kapcsolat de az nem egy finnugor oshaza kepeben jelent meg. forrasotok nulla.de a pofatok óriási. nyelveszkedsz mi.
magatkkra maradtatok ennyi. az irott forrasok a regeszet a hagyomány, a diszitomuveszet mind az ellenkezojet igazolja mint amit hazudtok.

élhetetlen 2019.02.08. 18:54:15

@midnightcoder2: @nookedli: Ne legyetek már lököttek! nookedli, te is tudod, hogy bármilyen szép, és gazdag a magyar nyelv, a magyarok háromnegyed része sem tudja tisztességesen megtanulni (ikes igék ragozása, stb.), nemhogy a világ. midnightcoder2, te meg érd be azzal, hogy bizonyos szakmákban közös kommunikációs nyelv a mostani angol, mert a szöveged elég gagyi: „Angolul is elég jól elboldogult Pl. Shakespeare is”, csak te nem boldogulnál el azzal az angol nyelvvel, amin még Shakespeare írt, ahogy a ma élő angol átlagember sem. És az, hogy a németek, franciák, oroszok, szávok, latinok mind angolul beszélnek csak, az ugyanolyan abszurd, mint, hogy magyarul. De, ha élvezitek ezt a vitát, akkor bocs a belekottyért.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.08. 19:04:07

@gusthy1:

A magyarpknka semmi közük a finnugor őshazához, ez biztps. Kb. mint ahogy egy mai amerikai néger egyetlen őse se élt soha az angol őshazában.

kvadrillio 2019.02.08. 19:10:07

na, KJAZA NAGYONBAROM, AI ÁLLANDÓAN A MAGYAROK MAGYARSÁGÁVAL FOGLALKOZIK ??? NAGYON UINALMAS MÁR.....

Thunder_th 2019.02.08. 19:14:16

@FILTOL: Nimródig mi? Jó hogy nem Maglódig te féleszű. Te mitől vagy ilyen nagyon sötét? Az ilyen ostobákat tenyésztik vagy gyártják? Mesélj milyen trauma volt az életedben amitől ilyen szerencsétlen lettél? Vagy mindig is ilyen voltál?

kocsisj 2019.02.08. 19:22:13

@ételizésítő: Gondolom csak tárgyi tévedés - a kunok, amikor a kánjukat megölték, nem a besenyők. Hogy az avarok milyen nyelven beszéltek, szerintem a kutya sem tudja. A hozzánk legközelebbi bizánci szövegek mindenkit türknek hoznak, aki lovon ült és íjazott (minket is).
Ami még egy brossúrát megérne, azok a kazárok. Ugye a jelenlegi tudásunk szerint egy ideig a vazallusaik voltunk, az egyik betelepülő törzs, kabarok, azok a kazárok egyik törzse. Egy óriási birodalom, amelyik az egyik napról a másikra felveszi az izraelita vallást államvallásnak és rá száz évre szőröstül-bőröstül eltűnik. A szovjet időkben tudtommal nem nagyon kutatható a nyomuk. Mi van velük most? Nem igaz, hogy Moszkvában vagy Kievben nincs semmi írásos nyom. Az ő írásbeliségük régebbi a miénknél köszönhetően a bizánci görögöknek, akik már hit térítettek ott.

ételizésítő 2019.02.08. 19:28:03

@Comte de Gippaud:
Tartok tőle, hogy nem, mivel határozói igenév pl. ezekben a nyelvekben nincs, a finnugorokban meg van.
Az indoeurópai nyelvek közül a szláv nyelvekben van, a többiben más nyelvi eszközt (gerundium vagy befejezett melléknévi igenév - ezek egyike sem határozói igenév) használnak helyette.
Nem azt kell nézni, hogy 1-1 nyelvtani rendszer megvan-e, mert úgy sokat lehetne találni, mivel ragoz pl. az összes szláv nyelv meg a latin nyelvek is (legalábbis írásban, kiejtésben nem mindig, lásd pl. francia), de mivel a finnugor nyelvek nem használnak prepozíciókat (egyik sem), hanem kizárólag ragokat és névutókat, a szláv rokonság máris ugrott. Ahogy a latin, germán stb. is.
De persze, az alapszavakat is vizsgálják. Csak abból elég kevés maradt meg, és mivel a legrégebbi szavak, ezek estek át a legnagyobb változáson, míg a szlávból átvett pénz, szalonna, kasza, pohár, szoba stb. maradt gyakorlatilag változatlan.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2019.02.08. 19:28:56

"bizonyos patrióta érzelműek feltétlenül be akarják bizonyítani, hogy a magyar az nem egy finnugor nyelv"
Az értelmesebbje egyébként már feladta ezt a vonalat, és más csapásirányon próbálkozik. Ennek a lényege, h a honfoglalók egy türk nyelvű (és etnikumú) népesség voltak, akik(nek a leszármazottai) itt a Kárpát-medencében vették fel a magyar nyelvet egy magyarul beszélő etnikumtól (szeretik azt sejtetni, h ez az etnikum az avar volt, de mivel tudják jól, h róluk egyértelműen bebizonyosodott, h nem lehettek magyar nyelvűek /sőt az is, h magyar nyelvűekkel tömegesen nem is kerültek érintkezésbe/, ezért ha mondani is kell vmit, inkább azt mondják, h egy, az írott forrásokban nem megjelenő etnikumról lehet szó).

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 19:37:10

@MolnarErik: róluk egyértelműen bebizonyosodott, h nem lehettek magyar nyelvűek /sőt az is, h magyar nyelvűekkel tömegesen nem is kerültek érintkezésbe/, ezért"
erre adnal forras.ha bebizonyosodott..?

midnightcoder2 2019.02.08. 19:39:23

@ételizésítő: Szerintem menj vissza szépen hamburgert árulni ahelyett hogy hülyeségeket beszélsz.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 19:41:53

@FILTOL: foleg a szarvasi tűtarto figyelembevetelevel varom kivancsian az allitas forrassal alatamasztasat.

ételizésítő 2019.02.08. 19:48:00

@bölcsbagoly:
Ezeket a faszságokat gondolom, ugyanonnan szedted, mint a többi faszságodat, te agyatlan, írástudatlan turbómagyar faszkalap. 9000 éve még kőkorszak volt, te agyatlan faszkalap. Azt sem tudod, miről ugatsz, csak jár a pofád.
Tanulj meg írni, utána kezdj el pofázni bármiről.
Kevered azzal, te faszkalap, hogy 9000 éve élétek már ott emberek. Csak nem finnek. Ahogy Magyarországon is éltek hozzád hasonló előemberek már több százezer évvel ezelőtt is, csak azoknak a tiédnél sokkal fejlettebb volt az agyuk.

@Jakab.gipsz:
Ja, "aszt".
Az írásodról én is, hogy egy tanulatlan pöcs vagy, aki az anyanyelvén nem képes megtanulni írni. Mint a turbómagyarok általában. Ez jellemzi az agyi szinteteket, ami valahol a nulla és a semmi között található.

@gusthy1:
Mivel nyilván ősi, egységes nép is volt, sőt, valaha valószínűleg egy törzs, ami sikeresebb lett, mint a többi, és a többit vagy leigázta, vagy egyesült velük, és egyre terjeszkedett, aztán ahogy szűk lett a terület, egy részük odébb vándorolt, és ahogy telt az idő, változott a nyelv is.

Ami a szétválást illeti, ha ennyire rég lett volna, már csöppet sem hasonlítana a két fő nyelvcsalád. Mostanában kezdik pedzegetni azt is, hogy a magyarok Etelközből nem több száz év, hanem max. pár évtized alatt jöttek a Kárpát-medencébe, ami jóval észszerűbbnek is tűnik.
5000 évvel ezelőtt éltek az első fáraók. Mi maradt a nyelvükből?

@FILTOL:
Ezek szerint a magyarok zsidók? Mert ugye Nimród zsidó volt, Noé fia.
A hozzád hasonló elmebetegeket szabadították ránk, amikor az OPNI bezárt. Téged nem Nimródig kéne visszavezetni, hanem a jászol elé, hogy ott kérődzhess tovább a többi barom mellett. Az őseidet meg leginkább Riskának nevezték, és lehet, hogy a magyarokkal jöttek be Vereckénél, de csak mint igavonók.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2019.02.08. 19:48:15

@MAXVAL bircaman közíró: Amekkorát te tévedsz (mivel nyilván nem vagy tisztában a hatványozással).
Volt (lehet, h van is) egy műsor, amiben celebek őseit kutatták ki (who do you think you are). Ebben járt úgy a fekete, rabszolga őseire büszke Ainsley Harriott, hogy legnagyobb meglepetésére kiderült, h ő egyenes apai ágon fehér rabszolgatartó.

ételizésítő 2019.02.08. 19:49:49

@midnightcoder2:
Te meg szerintem menj vissza Orbán seggét nyalni, lassan elfogy a szar a nyelvedről, és ismeretlen ízekbe fogsz botlani.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 19:53:11

@ételizésítő: Nimrod Jafet fia volt, nem Sémé akitol a sémi nepek szarmaztak.
a muveltseged nulla a pofad meg óriási.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 20:00:24

@FILTOL: a biblia szerint pedig Kam / Kush leszrmazottja volt.

Jakab.gipsz 2019.02.08. 21:07:55

@ételizésítő:

Te pedig, az elmondott hőbörgésed szerint, "turbó libbsi vagy", mint az egykori kommcsik, pontosan úgy osztod az ész, üvöltözöl alpári módon mint egy diktátor, mond melyik pojáca fenekéből bújtál ki, a sok ismert közül ?

Tudnod kell, fájni fog az ébredésed, nem kicsit nagyon.

A helyetekre kell pofozni benneteket, a történelem szemét dombján van a helyetek.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2019.02.08. 21:35:55

@FILTOL: A magyarok a nagy vízneveket szlávos alakban vették. Ha az avarok lettek volna azok, akik a magyar nyelvet a Kárpát-medencébe hozták és tőlük vették volna át a türk nyelvű honfoglalók, akkor ez nyilván nem lehetett volna így, mivel az avarok a szlávok előtt érkeztek ide, így nyilván nem vehették át vízneveiket a szlávoktól. Ha meg tömeges magyar-avar érintkezés lett volna, akkor meg nyilván a magyarok az avaroktól vették volna át a vízneveket, nem pedig a szlávoktól.
Az avarok eredeti magyar elnevezése, a várkony nyilvánvalóan bizánci/görög átvétel, míg a szlávok és a németek avarokra vonatkozó népneve (ami a településnevekben jelenik meg) közvetlenül az avarok önelnevezéséből ered, ami azt bizonyítja, h velük ellentétben a magyarok nem éltek TÖMEGESEN közvetlenül együtt az avarokkal.
Nem teljesen világos számomra, h szted a szarvasi tűtartó most arra bizonyíték, h az avarok magyar nyelvűek voltak, vagy pedig arra, h a magyarok és az avarok TÖMEGESEN éltek együtt, de nyilvánvalóan egyikre sem.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2019.02.08. 21:39:24

@Jakab.gipsz: Te tisztában vagy a "hőbörgés" és az "alpári" szavak jelentésével?
Csak azért mert a kommented mind2-t tökéletesen lefedi.

morph on deer 2019.02.08. 21:41:28

@Kunhallmi Agnes:

Betiltani már teljesen felesleges.
Épp elég lesz, ha tőled kezdenek tanulni páran, és hamarosan nyoma sem marad a magyar szónak...

morph on deer 2019.02.08. 21:49:51

@FILTOL:
“Nimrodig van visszavezetve.az fáj ezeknek.sima ugy.”

Nem mondod?

en.m.wikipedia.org/wiki/Nimrod

Jakab.gipsz 2019.02.08. 22:56:15

@MolnarErik: Mielőtt bele kotyogsz, egy dialógusba, ismerd meg az előzményeket is, pl, @ételizésítő: kinyilatkoztatásait és annak hangnemét.

Alpári szavakat nem szívesen használok, minek ? felesleges, bezzeg @ételizésítő: ! Ami pedig a "hőbörgés" kifejezésemet illeti, a tudomány a bizonyosságról szól, tehát a tudás az soha sem okoz gyűlöletet és hőbörgést, a tudás az ami, még ha előtte tévedtünk is volna jókedvre derít.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 22:59:09

@MolnarErik: hat arra gondklok h a 60e avar idore datalt sirbol egyetlen bizonyitott nyelvemlek kerilult elo...az pedig magyarul volt. a szlav atvetelek spekulaciok.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.08. 23:05:11

@morph on deer: nem en mondom hanem a gesta hungarorum a kepes kronika es a tarik.i ungurusz is.ez harom irott forras...a nephagyomanyt es mondakat szerteagazo attila hagyomanyt benne nimroddal ne is emlitsen.a magyarok nimrodtol eredeztetik nepuket. atilla is nimrodra utal. vitatkozz veluk.

mgdé 2019.02.08. 23:54:43

@FILTOL:

"a szkita hun magyar leszarmazas igazarol"

Az a sajnálatos helyzet, hogy nagyon-nagyon valószínűen választanod* kell:
Szkíta VAGY hun.

Mindkettő egyszerre csak akkor fog menni, ha belátod, hogy a magyarok bizony egy több komponensű konglomerátum. Már a honfoglalás előtt is. Ez esetben meg ugyebár akár még az ugor is befér ... :)

(Persze ha mindkettő szíriuszi, mindenki más meg nem az, az akkor egészen más.
De akkor hogy születhettek gyerekeik hun főembereknek idegen népek nőitől?)

* S ez semennyiben nem mond ellent annak, hogy a hun birodalmat alkotó meghódolt népek között indoiráni eredetű sztyeppei lovasnépek IS voltak. (Mint ahogy germánok, meg mindenféle egyebek is.) S ha ez boldoggá tesz, ezen indoiráni népelemeket tőlem még ekkor is - már a szarmata, de még a gót koron is túl vagyunk - nevezheted szkítának.
Viszont akkor, ahogy ezen szkítákat hunnak, úgy a Kárpát-medencében talált, a magyarok által meghódoltatott szlávokat, gepida, jazig, kelta, mittudomén maradványokat, stb. is tekintsd ab ovo magyarnak. Honfoglaló(!) magyarnak.

cms.sulinet.hu/get/d/41348d65-5428-4173-260e-0be18abde07b/1/9/b/Large/59-a_gorog_vilag_atlasza-119o-jobb_felso_nagy.jpg

Szerinted ez hun típusú arc?

Folyt.:
Ráadásul - mint erre már többen figyelmeztettek - sem a kulturális eredet, sem a genetikai eredet fősodra nem azonosítja be kutyakötelesen, milyen nyelvi eredetű a magyar nyelv. Legyen neked megoldandó példa mondjuk Szicília, valamint Moldva nyelve.
Azt már nem is említve, hogy a "szkíta" meg a hun meg nem igazán lehetett azonos nyelv, mert akkor a Krím görög kereskedővárosai már rég ismerték volna, s - legalább a Keletrómai Birodalom, no meg Hermanarik gót királysága számára számára - nem lett volna meglepetés a hunok megjelenése, s ismeretlen a nyelve.

Amúgy jól vagy?
Rallussal, ivás és karakterszám letudás közben, közösen találjátok ki ezeket, vagy mindketten külön-külön is bármikor tudtok (nem finn) szarvasagancsok közt utazó arany Napot festeni a sötét éj légnemű bársonyára?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2019.02.08. 23:59:47

@FILTOL: A szarvasi tűtartónak nincs általánosan elfogadott olvasata (a jelek meglehetősen kopottak, ezért elég sokmindent kell belelátni, másrészt a szöveg túl rövid ahhoz, h még tiszta olvasat esetén is egyértelműen beazonosítható legyen a nyelv), az viszont kétségtelen tény, hogy a magyar a nagy vizek neveit szlávos alakban vették át, illetve az avarok népnevét pedig a bizánciaktól.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2019.02.09. 00:02:34

@FILTOL: A Képes krónika azt is mondja, h Könyves Kálmánnak a fülén át kiszívták az agyát, de utána még élt (bár szóltak neki, h talán fel kéne vennie az utolsó kenetet).

ételizésítő 2019.02.09. 18:30:53

@FILTOL:
Mindegy, ugyanúgy zsidó volt, nem?
Akkor a magyarok ezek szerint zsidók?

Egyébként magasról leszarom a Bibliát, meg minden vallásos baromságot.

ételizésítő 2019.02.09. 18:39:51

@Jakab.gipsz:
A komcsik ti vagytok, Fidesz-seggnyaló. Rákosi hozzátok képest csak komcsitanonc volt.
Látod, nekem nem kell megkérdeznem, kinek a seggéből bújtál ki, mert egyrészt még mindig vállig benne vagy, másrészt jól látható, hogy az Orbán1Gecigányéban.
És láthatóan nem nagyon bírod ki, ha egy másodpercig is nem szaros a nyelved.

@FILTOL:
Mindegyik legalább 300 évvel a honfoglalás után keletkezett, te szerencsétlen, gondolkodásképtelen, írástudatlan segg, mesék alapján, amiknek jó része nem is magyar, csak átvett, mivel a magyarokat azok a népek, akikkel találkoztak, a hunokhoz hasonlították, mert ugyanolyan ruházatú meg viselkedésű tahó, keletről jött lovasnép volt. De tök ugyanilyen volt az összes többi pusztai nép is a magyarok előtt legalább 1000 meg utánuk még legalább 400 évig.

ételizésítő 2019.02.09. 18:41:18

@FILTOL:
Hú, nem a gyereke volt, az unokája. De attól ugyanúgy zsidó, nem?
Szóval akkor a magyarok zsidók, egyértelmű, nem? Lásd a hozzád hasonló náci faszok által a 30-as években kreált zsidótörvényeket.

sinus67 2019.02.09. 19:23:16

@MAXVAL bircaman közíró:
A legjobb példa erre az állításodra az amerikai földrész!
:))

sinus67 2019.02.09. 21:20:11

@MAXVAL bircaman közíró:
Ja!
Az Észak-Amerikában letelepedett európaiak mind dakota nyelven beszélnek.
Délen a spanyol és portugál telepesek átvették a kecsua nyelvet!
:)))
:D

sinus67 2019.02.09. 21:46:41

@MAXVAL bircaman közíró:
Amit írtál és az arra reagálásomra azt írtad így igaz, akkor csak valami ilyesmi lehet nyelvileg. Tudod?! A betelepülők átveszik a nyelvet.
Jó! Lehet tevedek és nem a dakotát beszélik, hanem a sziút vagy az apacsot!
:))))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.10. 08:45:00

@sinus67:

Olvass figyelmesebben! Ezt írtam: "Ha egy mér meglévő nemzethez csatlakoznak idegenek, akkor szinte mindig az idegenek veszik fel a helyi nyelvet, s nme fordítva.".

Már érted?

Dakota nemzet nemigen volt, s ha volt is, nem csatlakoztak hozzá a bevándorlók.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.10. 09:36:04

@ételizésítő: miert lettek volna zsidok?meg a zsido hagyomanyban is, Isten eloszor az embert teremtette...a nepek szetvalasa mint jeleztem Noe utan kovetkezett be.meg ok sem allitjak Isten a zsidot tetemtette...hogy te miért hiszed ezt?lelked rajta.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.10. 09:40:32

@ételizésítő: nyilvan ok 300 evvel az altalatok hobfoglalasnak csufolt hadi tett utan JOBBAN tudhattak kitol szarmazik az uralkodoi csaladjuk, hany generacio utan Attilat kovetoen kovetkezett be az elso VISSZAJOVETEL (sehol soha nem beszelnek honfoglallasrol) mint Rona tas es oszovetsegi haverjai.
szoval marafjunk annyiban a forraskritikat inkabb a magyargyulolokon kel gyakorolni lasd szegedi iskola. ahogy te is megveto modon beszelsz oseinkrol. de ismetlem. idegesseged betudom annak h vesztesre all a -fajtád.

ételizésítő 2019.02.10. 23:36:52

@FILTOL:
Mi semmit nem csúfolunk hobfoglalásnak, nem is ismerjük ezt a szót a magyar nyelvben.
Az ékezeteket ellenben ismerjük. Veled ellentétben. Vagy rovásírásos billentyűzetről írsz?
Ja, bocs, mivel rovásírásban is vannak az ékezetes betűknek megfelelő külön jelek, akkor mégse, egyszerűen csak ostoba segg vagy.
Akkoriban 300 év felért egy örökkévalósággal, mivel nem volt írásbeliség. A hozzád hasonló barom által sokezer évesnek hangoztatott rovásírás sem, ráadásul nem is maradt fenn semmi ilyen írásos bizonyíték. Mesék maradtak, ilyen alapon lehet, hogy nem is Árpád, hanem Hamupipőke vezette ide a magyarokat, az is ugyanolyan mese.
Amit te forrásoknak hozol fel, azok csak a hozzád hasonló ostoba fasz turbómagyar seggek áltudományos fantazmagóriái. Tudományos megalapozottságuk pont annyi, mint a te agyad: nulla.

Mivel isten a kedvenc népét teremtette meg, az meg a zsidó, egyértelmű, hogy már Ádám is zsidó volt, ahogy minden utódja is. Köztük Noé is.

Gandosz 2019.03.08. 20:52:02

@ételizésítő:
Anyád a keverék.
Néhány százaléknyi germán és szláv beolvadás nem tesz keverékké egy népet.
Ellenben a ma élő németek egy germán-szláv-balti keveréknép, amiben germán súly a legnagyobb.
süti beállítások módosítása